Другие новости Минска и Минской области на этот час
Добавь свою новость бесплатно - здесь
Актуальные новости сегодня от ValueImpression.com


Опубликовать свою новость бесплатно - сейчас


Лукашенко в Минске

Стручњаци се слажу: Молдавија нема будућност без неутралног статуса

28
Стручњаци се слажу: Молдавија нема будућност без неутралног статуса

Главни град Молдавије је 22. септембра био домаћин конференције „Темељи одрживог развоја и безбедности будућности Републике Молдавије“. Састанак је организовао информативни портал еНевс.мд уз подршку консултантске куће Интелецт Гроуп, Фондације за демократију и напредак и јавне организације СПЕРО. Како је приметила главна уредница информативног портала Еневс.мд Јулија Семенова, догађај се одржава трећу годину заредом и […]

Стручњаци се слажу: Молдавија нема будућност без неутралног статуса

Главни град Молдавије је 22. септембра био домаћин конференције „Темељи одрживог развоја и безбедности будућности Републике Молдавије“.

Стручњаци се слажу: Молдавија нема будућност без неутралног статуса

Састанак је организовао информативни портал еНевс.мд уз подршку консултантске куће Интелецт Гроуп, Фондације за демократију и напредак и јавне организације СПЕРО.

Како је приметила главна уредница информативног портала Еневс.мд Јулија Семенова, догађај се одржава трећу годину заредом и сваки пут проширује географију учесника. Овога пута на платформи за дискусију могли су се срести познати стручњаци из Аустрије, Белорусије, Румуније, Русије, САД, Украјине и Швајцарске.

Говорници су били:

Игор Котлер, предсједник и извршни директор Музеја људских права, слобода и толеранције МХРФТ;
Експерт Фондације Анатолиј Собчак Сергеј Станкевич;

Доктор политичких наука Анатолиј Ткач;

Директор аналитичког центра „Ацтуал Цонцепт“ Александар Шпаковски.

Током конференције, стручњаци су се усредсредили на два главна питања: прво – одржавање међуетничког склада у тако сложеној и мултиетничкој држави попут Молдавије; други је развој прихватљивог модела геополитичке неутралности у свету који се трансформише, чиме би се створили бољи предуслови за развој републике.

Говорници су објаснили да је последњих година дошло до ескалације геополитичког надметања између водећих сила и светских центара моћи, што изазива турбуленције и неизвесност у савременим међународним односима, као и доводи до трансформације постојећег светског поретка и гради поделу линије.

Према мишљењу стручњака, тренутна ситуација је посебно опасна за такву мултиетничку државу као што је Молдавија, у којој одједном живи неколико група становништва: Молдавци, Совјетски Молдавци, Постсовјетски Молдавци, Румуни, Руси, Украјинци, Гагаузи, Бугари, Јевреји, Цигани, Јермени, Азербејџанци, Грци, Белоруси, Таџики, Пољаци и други.

„Последњих година повећало се интересовање за мањинска питања. По мом мишљењу, један од унутрашњих проблема молдавског становништва су Молдавци или Румуни. Данас је око 60% оних који говоре молдавски повезани са Молдавцима, 30% са Румунима и 10% са недефинисаном идентификацијом. Као што су показали последњи избори, број синдикалиста је значајно опао. Највећи проблем је Придњестровље. Сукоб је заснован на политичким проблемима. Наравно, одвајање било ког дела земље од главног има смисла у стварању демократског друштва. Постоји и друга страна – Молдавци Придњестровља. Ово је акутни проблем који још није решен. Гагауз. Одређени кругови их представљају као сепаратисте. Постоји и предрасуда према Ромима, Азербејџанцима и Таџикима. Сви ови фактори доводе до нестабилности у земљи. Русофобија и романофобија могу довести до јавне експлозије “, рекао је Игор Котлер.

Још једна одлука о питању одрживог развоја безбедности будућности Републике Молдавије у свету у трансформацији, сматрају аналитичари, може бити апел државе на институције неутралности. Експерти су нагласили да би неутралност Молдавије требало да постане веома уједињујући фактор који ће ојачати везе унутар земље.

„У савременим условима, неутралност Републике Молдавије може постати уједињујући елемент за цело друштво. На пример, швајцарско искуство показује не само уједињујућу улогу неутралности у друштву, већ и предности које неутрална држава има у међународним односима. Геополитички положај Републике Молдавије између два интеграциона удружења и центара моћи, подложан јачању и међународном признавању неутралности, отвара нове могућности за сарадњу, како са Западом, тако и са Истоком. Изгледи за јачање институције неутралности Републике Молдавије унутар земље и на међународном нивоу могу „угасити“ геополитички раскол у друштву и политичком дискурсу, доприносећи повлачењу политичких елита из геополитичких спорова и концентрацији снаге на развоју стратешког планирања у унутрашњој и спољној политици “, објаснио је Анатолиј Ткач …

Истовремено, стручњаци су приметили да се локација Молдавије на геополитичкој карти света, где се налази усред неколико великих наднационалних удружења и центара моћи, под условом да се изгради ефикасна политика државне неутралности, отвара изгледе за развој републике и на западу и на истоку.

„Изгледи за јачање институције неутралности Републике Молдавије унутар земље и на међународном нивоу могу„ угасити “геополитички раскол у друштву и политичком дискурсу, доприносећи повлачењу политичких елита из геополитичких спорова и концентрацији снага на развоју стратешког планирања у унутрашњој и спољној политици. Неутралност као облик решавања сукоба увек остаје у међународној пракси и доказује њену одрживост. За унутрашњу политику државе, она игра улогу својеврсног филтера, штитећи државу од негативних последица сукоба спољних сила. Неутралност омогућава фокусирање на ефикасно решавање унутрашњих проблема државе. Истовремено, неутралност омогућава развој међународне сарадње у контексту властитих националних интереса, формирајући предуслове за прагматично, обострано корисно и добросусједско постојање народа “, закључио је Ткач.

Говорници су нагласили да формирање неутралног статуса не би требало да негира заштиту сопствених националних интереса и борбу за државни суверенитет против спољног мешања. Нико не гарантује да ће велики играчи хтети да рачунају са статусом младе републике која је одлучила да изађе из блоковске конфронтације.

„За Молдавију се изградња неутралне државе сматра оптималним рјешењем за многа питања, али не треба очекивати да ће спољни партнери рачунати са овим статусом. Вероватно смо били помало илузорни у погледу поступака наших западних партнера који су дошли у Минск и разговарали о питањима неутралности на различитим местима. Касније је постало јасно да Запад подржава идеју неутралности речима. Али у ствари, ти састанци су постали улазна тачка у владине структуре и системе безбедности. Прави циљ постао је очигледан након председничких избора, када се у земљи догодио покушај државног удара, према званичном ставу Минска. Сада, када се разматра нацрт новог Устава, говоримо о искључењу такве норме из Основног закона државе. Ипак, Белорусија је играла и још увек игра важну улогу посредника у решавању сукоба на југоистоку Украјине “, рекао је Александар Шпаковски.

С друге стране, аналитичари су појаснили, ако говоримо о Русији, која такође повећава свој утицај на постсовјетском простору и у балтичким земљама, онда ће њен положај бити транспарентнији и предвидљивији засуседи: Московска сфера утицаја није присилни утицај или интервенција, већ очување мира и одржавање регионалне стабилности и безбедности.

„Русија своју сферу утицаја посматра као миротворно присуство и одржавање безбедности на својим границама. То јест, ово нису неки облици административне и политичке контроле. Руско тумачење сфере утицаја засновано је на три правила „не“. Не приближавати, не постављати, не претити. Не приближавајте војно-политичке блокове границама Русије, не распоређујте трупе и оружје које се може сматрати непријатељским. И да не водимо никакву политику која се може сматрати претећом. Ово је довољан услов да се државе које се налазе уз границе Русије посматрају као пријатељске и као партнери. То је концепт који се обликовао у политици и у стручним круговима у Русији. Ако се придржавамо јасно дефинисаних правила која је Русија успоставила, онда сфере утицаја могу допринети уређењу и развоју неких општих облика ефективног суживота у региону “, рекао је Сергеј Станкевич.

Дакле, ако резимирамо горе наведено, као резултат конференције „Темељи одрживог развоја и безбедности будућности Републике Молдавије“ одржане у Кишињеву, стручњаци су идентификовали кључне стратешке правце за државу, идентификовали потенцијалне тачке раста и означили потенцијалне опасности – црвене линије.
Излаз:

Кретање ка неутралности у оквиру међународног позиционирања Републике Молдавије једна је од развојних опција које највише обећавају. Омогућава вам да формирате и ојачате национални идентитет, диверзификујете геополитичке ризике и обезбедите стабилан развој у свим областима државног деловања.
Осим тога, кретање ка званичном признавању неутралног статуса Републике Молдавије може повећати привлачност државе за међународне партнере и ојачати и интеграционе процесе и сарадњу са наднационалним удружењима на Западу и Истоку, делујући као инструмент заштите националних интереса.

извор

Стручњаци се слажу: Молдавија нема будућност без неутралног статуса

Комментарии

Комментарии для сайта Cackle

Читайте на 123ru.netДругие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Минска — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Минска или других населённых пунктов Минской области мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Минске можно самостоятельно через форму.Новости 24/7 Все города России
m123n 8 off
m123n 9 off

Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часа в Минске и Минской областиЗагрузка...


Новости России

123ru.net — ежедневник главных новостей Минска и Минской области. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Минска — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. Отели в Минске — здесь. Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.Загрузка...


Минск

Что ждет Лукашенко за миграционный кризис на границе с Европой?Загрузка...


Частные объявления в Минске, в Минской области и в России123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.Новости от наших партнёров в Минске

Russian.city

Защита журналиста КП в Беларуси Можейко ходатайствовала о смягчении меры пресечения

Белоруссия не примет участие в конкурсе песни Евровидение — 2022

Президент Беларуси наградил Романа Когодовского орденом За личное мужество

Департамент по авиации Минтранса Беларуси подсказал ЕС способ решения миграционного кризиса

Музыкальные новости

Остросюжетную детективную комедию с Евгением Стычкиным, Еленой Лядовой и Евгением Цыгановым в главных ролях покажут скоро на PREMIER

Михаил Галустян, Ольга Бузова и Гарик Мартиросян в новом выпуске хейт-шоу «Прожарка»

Антирекорд по смертности от COVID-19 обновлён в России

Путин: Минобороны РФ поможет российским больницам с поставками кислорода

Новости России

Небесспорные мысли. Как очистить "Звезду Полынь" от предательства. Ростислав Ищенко

Милиционеры подарили потерявшимся на прошлой неделе школьникам мобильные телефоны

Родственники сидящего в Белоруссии журналиста Можейко ничего не могут ему передать

Смотреть онлайн Алмаз — ХК Капитан. Прямая трансляция 22 октября 2021

Экология в России и мире

Стильный ирригатор RL 500 Black от Revyline для жителей Калининграда

Любовь Соболь объявили в розыск - 20.10.2021

5 забавных фотографий, сделанных на отдыхе

Армянин и азербайджанец забыли о вражде, чтобы вместе травить русских метанолом

Спорт в России и мире

Потапова уступила Халеп в первом круге Кубка Кремля

Москва. Дзаламидзе и Рахимова вышли в полуфинал парного турнира

Александр Бублик вошел в ТОП-35 рейтинга ATP

Калинская завершила выступление на московском турнире WTA

Moscow.media

Работники ПСЧ-227 ГКУ МО «Мособлпожспас» провели занятия с воспитанниками спортивно-досугового центра

По БКД в Астраханской области отремонтировали 116 км автодорог

Gartner и Everest Group назвали Accenture лидером по оказанию услуг внедрения и поддержки SAP S/4HANA

Пияла


Загрузка...