Σύγχυση γύρω από τη μη έκδοση του Δαλαμάγκα: Τι λένε οι συγγενείς του δολοφονημένου Τζ. Γιαννόπουλου και ο μάρτυρας «κλειδί»
Μήνυμα οργής και απογοήτευσης στέλνει από την Αυστραλία η Τούλα Γιαννοπούλου, αδελφή του Γιώργου Γιαννόπουλου – θύματος του Τζέιμς Δαλαμάγκα – μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί μη έκδοσης του καταζητούμενου στην Αυστραλία.
«Πάντα θα είμαι ευγνώμων στην κυρία Αγγελική Νικολούλη και στην ομάδα της», δηλώνει συγκινημένη η Τούλα Γιαννοπούλου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της εκπομπής Φως στο Τούνελ στην ανάδειξη της υπόθεσης.
Η ίδια περιγράφει τη στιγμή που ενημερώθηκε για τη φερόμενη μη έκδοση του Δαλαμάγκα: «Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου ενημερωθήκαμε από συγγενικό μας πρόσωπο ότι η Εισαγγελία της Αυστραλίας είχε λάβει σχετική ενημέρωση. Άνοιξα την τηλεόραση και παντού μετέδιδαν πως ο Δαλαμάγκας δεν πρόκειται να εκδοθεί. Θα ήθελα να μάθω πώς ελήφθη μια τέτοια απόφαση χωρίς επίσημα νομικά έγγραφα από την Ελλάδα. Για εμάς ήταν απαράδεκτο».
Η Γιαννοπούλου τονίζει ότι η οικογένειά της, ελληνικής καταγωγής, αισθάνεται προδομένη. «Είμαστε Έλληνες πολίτες. Τι κάνει η Ελλάδα για εμάς; Θα κρατήσει έναν τέτοιο άνθρωπο και σε επτά μήνες θα αποφυλακιστεί; Το μόνο θετικό είναι πως όλοι πλέον γνωρίζουν το πρόσωπό του και δεν μπορεί να κρυφτεί».
Η σύγχυση στη μετάδοση της πληροφορίας ότι δεν εκδίδεται ο Δαλαμάγκας
Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη της 23ης Ιουνίου, όταν έγινε γνωστό ότι οι πληροφορίες περί μη έκδοσης βασίζονταν σε άτυπη ενημέρωση του ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι σε επίσημη δικαστική απόφαση, η Γιαννοπούλου εκτιμά ότι η διευκρίνιση αυτή ήρθε ύστερα από πιέσεις του πρωθυπουργού και του πρέσβη της Αυστραλίας.
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει γίνει περίγελος στην Αυστραλία», υπογραμμίζει. «Η απογοήτευση είναι τεράστια, όμως ελπίζουμε πως η τελική απόφαση θα είναι διαφορετική. Υπάρχει η διακρατική σύμβαση έκδοσης του 1991 και πιστεύουμε ότι οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν το σωστό».
Η οικογένεια συγκεντρώνει υπογραφές που θα σταλούν στον πρωθυπουργό και στους πρέσβεις, ενώ η Γιαννοπούλου εκφράζει την ελπίδα ότι η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη θα συνεχίσει να δίνει φωνή στην υπόθεση μέχρι να υπάρξει δικαίωση.
Ο μάρτυρας-κλειδί μιλά για τον φόβο του
Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης στην Αυστραλία ότι οι ελληνικές Αρχές δεν θα επιτρέψουν την έκδοση του Τζέιμς Δαλαμάγκα, η εκπομπή επικοινώνησε με τον μάρτυρα-κλειδί, του οποίου η μαρτυρία οδήγησε στη σύλληψή του.
Ο μάρτυρας, που εξακολουθεί να ζει με φόβο, δήλωσε: «Αν τελικά δεν εκδοθεί και αφεθεί ελεύθερος, δεν ξέρω τι θα κάνω. Οι δικαστές γνωρίζουν καλύτερα. Μίλησα γιατί πίστευα πως ήταν το σωστό και ήθελα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Φοβάμαι πως θα με θεωρήσει υπεύθυνο για τη σύλληψή του. Ακόμα και σήμερα φοβάμαι να βγω έξω από την πόρτα».
Όπως αποκάλυψε, μετά τη σύλληψη του Δαλαμάγκα επικοινώνησαν μαζί του μία φορά οι αυστραλιανές Αρχές. «Μου είπαν ότι θα μου καταβάλουν την προβλεπόμενη αμοιβή και θα μου εξασφαλίσουν στέγη. Εμένα, όμως, αυτά δεν με ενδιαφέρουν. Είπα όσα γνώριζα και έκανα αυτό που θεωρούσα σωστό».
Αναμένεται η τελική απόφαση για την έκδοση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «θόρυβος» που προκλήθηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εξέλιξη της υπόθεσης. Η ενημέρωση που δόθηκε στην Αυστραλία αφορούσε γενική παρουσίαση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου περί εκδόσεων και όχι συγκεκριμένη απόφαση για τον Δαλαμάγκα.
Η τελική απόφαση για το αίτημα έκδοσης του Τζέιμς Δαλαμάγκα θα ληφθεί από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές, αφού παραλάβουν και μελετήσουν πλήρως τη σχετική δικογραφία.