Мы в Telegram
Добавить новость





160*600

Новости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

Актуальные новости сегодня от ValueImpression.com


Опубликовать свою новость бесплатно - сейчас


<
>

Ecaterina Locoman: „Compromisul politic este important, dacă vrem să mergem înainte”

Ecaterina Locoman: „Compromisul politic este important, dacă vrem să mergem înainte”

Ecaterina Locoman este lector superior în Studii Internationale la Universitatea din Pennsylvania din Statele Unite ale Americii. Este Doctor în Științe Politice și domeniul său principal de cercetare este politica externă a țărilor din Europa Centrala și de Est, inclusiv a fostelor state sovietice. A studiat arhivele diplomatice din cadrul Ministerelor de Externe al Ucrainei și Republicii Moldova, a realizat un șir de intreviuri cu foști președinți de stat ai Ucrainei și Moldovei, miniștri de externe, ambasadori și diplomați din ambele state. Ultima analiza din ziarul Washington Post este o sinteză a primelor 100 de zile de mandat a președintei Maia Sandu, publicată cu scopul de a face un sumar al reușitelor și provocărilor cu care s-a confruntat prima femeie-președinte a Moldovei, dar și de a analiza perspectivele politicii externe.

Ecaterina Locoman: „Am scris acest articol ca să marchez, ca o analiză, cele 100 de zile de mandat a președintei Maia Sandu și să analizăm care au fost succesele și care au fost provocările cu care s-a confruntat și se confruntă în continuare președinta țării. Pe plan internațional, pe planul politicii externe, dna președinte a reușit să aducă Moldova pe agenda europeană. Țările UE sunt mai atente și mai deschise la ceea ce se întâmplă în Moldova și faptul că a fost invitată atât de cei mai mari lideri din UE și de către președintele Franței demonstrează faptul că, așa cum a menționat și dumneaei, R. Moldova ar trebui să beneficieze de această atenție din partea UE acum și să întreprindă anumite acțiuni.

Din păcate, acasă, însă, ea se confruntă încă cu aceste provocări, pentru că este lupta între partidele politice. Având în vedere faptul că ea, ca și președinte, are prerogative limitate în domeniul politicii de acasă, ea nu poate să-și îndeplinească una din promisiunile principale din campania ei, și anume lupta împotriva corupției.”

Europa Liberă: Dar, imediat după ce a preluat mandatul de președinte dna Sandu, și-a dat demisia guvernul Chicu și, iată, de la finele lunii decembrie și până astăzi, Moldova se confruntă cu o criză politică. Cum este văzută din afară această confruntare a instituției prezidențiale cu cea legislativă?

Ecaterina Locoman: „Dinfară noi vedem această forță a președintei de a putea organiza alegerile anticipate pentru că foarte bine înțelegem că fără un parlament care să susțină inițiativele legislative pe care dumneaei le dorește, Moldova nu va putea să meargă mai departe. Și este foarte bine înțeles că atunci când nu există înțelegere, nu există un consens politic, din extern nu se poate face prea mult.

Trebuie să existe, în primul rând, un consens politic acasă și cei de acasă trebuie să se înțeleagă, pentru ca și ajutorul, și susținerea din extern să aibă efectele dorite. Sigur că este foarte important pentru Moldova că UE și-a manifestat deschis această susținere și acest suport de care se bucură președinta Maia Sandu, și acest credit de încredere, pentru că până acum și Parlamentul European, și liderii europeni au spus că instituțiile publice au fost capturate de către interesele oligarhice și acum, în sfârșit, odată cu alegerea dnei Sandu, s-a demonstrat că oamenii de acasă știu să facă diferența între alb și negru și au arătat sigur ce vor și unde vor ca țara să meargă. Numai că, din păcate, iată, aceste piedici care sunt în continuare...”

Europa Liberă: Chiar în această săptămână, șefa legislativului, Zinaida Greceanîi, a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei și în această scrisoare se spune că acțiunile dnei Sandu ar fi o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră în stat și chiar a calificat drept iresponsabilă încercarea președintei de a dizolva legislativul în condițiile crizei pandemice. Așa argumentează dna Greceanîi acea scrisoare trimisă Consiliului Europei. Ar putea să continue această dispută între două instituții importante în stat?

Ecaterina Locoman: „Din păcate. Și este regretabil că această dispută deja se ridică la nivel european. Am fost un pic surprinsă să văd că președintele parlamentului a trimis o scrisoare în așa fel Consiliului Europei. Este de înțeles că partidele politice întotdeauna doresc să obțină și să mențină puterea. Nu există absolut nimic surprinzător aici, că Partidul Socialiștilor dorește să-și mențină majoritatea în parlament și probabil, ținând cont de datele pe care dumnealor le au, înțeleg că opinia publică susține politica dnei Maia Sandu și, respectiv, prin diferite modalități, încearcă să arate Vestului, UE să nu încredere în ceea ce se spune și vine de la președinție, că mai există instituții în stat care știu și pot.

Între președinție și parlament trebuie să existe un consens și cred că președinta înțelege că e foarte greu să-și atingă scopurile pe care le are doar prin poziția pe care o are, deci va trebui să se meargă la un compromis.”

Europa Liberă: La ce trebuie să se reducă acel consens, compromis, pe care trebuie să-l caute și să-l găsească dna Sandu?

Ecaterina Locoman: „Depinde ce va decide Curtea Constituțională.”

Europa Liberă: Pe 15 aprilie, a anunțat Înalta Curte că va pune pe rol sesizarea dnei președinte Maia Sandu și va răspunde la întrebarea dacă s-au întrunit toate condițiile pentru dizolvarea legislativului R. Moldova.

Ecaterina Locoman: „Exact. Dar cred că, până la urmă, Maia Sandu va trebui să facă acest compromis și, dacă nu s-au întrunit condițiile, va trebui să negocieze cine trebuie să fie următorul guvern. Dacă nu se acceptă candidatul care a fost propus acum, trebuie să se negocieze din nou. Și îmi dau seama că nu este ușor, dar în alte țări compromisul în politica domestică este important,cu toate riscurile, dacă vrem să mergem înainte cu restul prerogativelor pe care doamna le-a anunțat.”

Europa Liberă: Dar dna Sandu trebuie să poarte dialog cu acea majoritate parlamentară constituită, în mare parte, din forțele care au viziuni de stânga și mai sunt considerate partide proruse. Rusia continuă să lupte pentru a-și menține influența în această regiune unde este situată și R. Moldova și de aici intră în joc geopolitica.

Ecaterina Locoman: „Exact asta am arătat și eu în cercetarea pe care am realizat-o. Am studiat politica țărilor ex-sovietice de după destrămarea URSS până în 2014 și, într-adevăr, faptul că suntem localizați, geografic, între Est și Vest, între UE și Rusia, așa că Rusia are un rol important și influențează politica de acasă. Și într-adevăr, Rusia a demonstrat de-a lungul acestor ani, că chiar dacă Moldova este o țară mică și, din punct de vedere economic, nu suntem atât de importanți pentru Moscova, teritoriul acesta este foarte important, este important să-și mențină sfera de influență aici. Și atunci utilizează orice pârghii pe care le are la dispoziție ca să influențeze politica domestică, fie prin susținerea anumitor partide și anumitor lideri politici, care exprimă aceste viziuni de stânga sau prin finanțarea instituțiilor media, prin oferirea de anumite facilități, în termeni de energie, și tot așa.

S-au făcut cercetări care au demonstrat faptul că Rusia, în general, nu iubește țările care vor să se integreze în Vest și susține regimurile unde liderii politici de acasă susțin această orientare prorusă. Și această dualitate, din păcate, se vede și în Moldova. Există forțe politice în parlament care se bucură de susținere Rusiei și ei își pot în continuare menține acele prerogative politice pe care le au.”

Europa Liberă: Ceea ce mai observă și alți experți care i-au pus note dnei Sandu pentru cele o sută de zile, spun și ei că principala realizare de până acum a Maiei Sandu, în calitate de președinte, e contribuția la deblocarea relațiilor cu mai multe state, inclusiv cu Ucraina și România, state vecine, dar o critică că nu ar fi tranșat suficient de insistent subiectul transnistrean și, mai cu seamă, prezența militară rusă în stânga Nistrului. Și liderul de la Tiraspol, Krasnoselski se arată deranjat că regiunea nu ar fi tratată așa cum se cuvine de către conducerea de la Chișinău.

Ecaterina Locoman: „Presupun că dna Sandu încearcă să fie foarte atentă, pentru că subiectul transnistrean este unul foarte sensibil. S-a văzut că atunci când dumneaei, imediat după ce a fost aleasă și a cerut, într-un interviu, retragerea trupelor ruse, Kremlinul a reacționat imediat și a menționat că aceasta va duce doar la destabilizarea situației din regiune. Și atunci, relațiile cu Rusia, așa cum au mai menționat experții, în politică externă, ar trebui să fim foarte atenți, foarte pragmatici, strategici, tocmai pentru că este o chestie foarte sensibilă.

Și eu cred că asta explică atenția cu care Maia Sandu încearcă să trateze subiectul transnistrean. Pentru că, până la urmă, vedem și cu se întîmplă acum în Ucraina, este interesat ca în regiuni să nu existe conflicte active, să nu existe conflicte armate deschise. Și atunci cred că este în interesul Moldovei ca subiectul transnistrean să fie tratat cu sensibilitate și cu grijă.”

Europa Liberă: Dar atâta timp cât Maia Sandu va avea sprijinul și simpatia Occidentului, Rusia ar putea să o trateze altfel?

Ecaterina Locoman: „Prin intermediul cercetării pe care am făcut-o, am văzut că atunci când relațiile dintre Rusia și țările din Vest, din UE sau SUA, sunt mai grele, de aceste relații beneficiază țările de mijloc, Moldova, Ucraina, Georgia. Și putem să presupunem că rusia va avea o atitudine mai specială față de Maia Sandu, știind că dna Sandu este deschisă spre vest.

Dar cred că liderii de la Kremlin vor să vadă care vor fi următorii pași ai președintei și o vor trata cu grijă, strategic și în mod pragmatic și vor urmări pașii pe care îi are. Dar, iarăși, cred că Moldova trebuie să beneficieze de avantajul de care se bucură acum Molodva, faptul că UE și SUA susțin deschis țara, și Ucraina. După cum vedem, există acum, mai mult retoric, această deschidere a Ucrainei către Moldova și e o situație bună, din punct de vedere a situației cu Vestul. Dar trebuie să vedem ce va face Rusia, iarăși.de fiecare dată când susținerea retorică, politică, din partea Vestului crește, s-a observat că și Rusia își mărește pârghiile de influență în aceste țări.”

Europa Liberă: Cât de previzibilă rămâne situația din R. Moldova și de cine depinde perspectiva clară a acestei țări?

Ecaterina Locoman: „O întrebare foarte bună, la care des mă gândesc. Până la urmă, depinde de cetățenii de acasă și de cetățenii care votează. Atât timp cât opinia publică va susține politicienii care vor să învingă în lupta cu corupția, atât cât oamenii vor ieși la vot și vor susține această cale politică, lupta cu corupția, orientarea aceasta către UE. Până la urmă, este falsă această divizare, pro Rusia și pro UE, deoarece nu cred că neapărat oamenii fac neapărat această diferențiere. Ceea ce vor oamenii, până la urmă, este o viață mai bună și dacă modelul UE sau modelul din Vest, unde nu există corupție, unde oamenii sunt liberi, unde există posibilitatea de a investi economic și fără să ne temem că vor veni instituțiile statului și le vor impune agenților economici taxe prea mari, aceasta contează pentru Moldova

. Oamenii trebuie să înțeleagă ce vor și atunci liderii politici vor înțelege să-i urmeze. Dar, iarăși, e o cale cu două săgeți, să spun așa, trebuie să existe și din partea societății aceste presiuni asupra clasei politice, dacă acest lucru este ceea ce noi dorim și aceasta este direcția în care vrem să mergem. Dar, totodată, trebuie să fim și noi gata, ca și clasă politică, să avem lideri politici dornici și gata să facă față acestei provocări. Pentru că nu este ușor. Ceea ce timp de 30 de ani a fost un sistem, ne-am dezvoltat după un anumit sistem, trecutul istoric al URSS ne-a influențat mult și nu este ușor acuma să întoarcem pagina și să spunem că noi vrem să uităm acest lucru și să mergem într-o direcție nouă, dar este necesar. Și m-a bucurat acuma faptul că oamenii au ieșit în număr atât de mare a vot și au exprimat dorința lor alegând-o pe dna președintă. Acuma, iarăși, va fi nevoie de o susținere importantă pentru următorii pași pe care ea trebuie să-i îndeplinească ca să-i ducă la bun sfârșit acțiunile pe care le-a promis în campanie.”

Europa Liberă: Doar că acea confruntare din 15 noiembrie, când Maia Sandu a câștigat mandatul de președinte, nu a luat sfârșit chiar atunci, pentru că acum continuă să fie această dispută între Maia Sandu și Igor Dodon. Igor Dodon nu vrea să accepte că este învins, că a pierdut.

Ecaterina Locoman: „Este. Și de aceea lupta domestică, lupta pentru putere continuă. Aș face o paralelă: la mijlocul anilor 2000, atunci când Iușcenko, fostul președinte ucrainean a câștigat în Ucraina (eu, țin minte, în timpul cercetării am studiat foarte multe documente diplomatice ale Ministerului de Externe de la Kiev), a câștigat de dl Iușcenko în alegerile prezidențiale și un lider politic din Rusia a spus: a câștigat, să-l ajutăm să conducă și să vedem câte piedici putem să-i punem ca să arătăm lumii că, de fapt, nu poate să fie un președinte bun. Și mi-e teamă că același scenariu se încearcă și în Moldova, oamenii și-au exprimat dorința că vor un alt lider, o altă direcție și atunci forțele oponente ale Maiei Sandu nu se lasă ușor învinse, vor să demonstreze că va fi greu și că-i vor pune bețe în roate, piedici, ca să o compromită, ca să nu-i dea voie ca să-și ducă la sfârșit treburile. Așa, cel puțin, interpretez eu mișcările acestea, de a nu i se permite să organizeze alegerile anticipate și de a reformata forțele politice din parlament.”

Читайте на 123ru.net

Другие проекты от 123ru.net



Архангельск

Торговые настольные электронные весы CAS PR-15P



VIP

Она видит ложь: ТВ-3 начал съемки сериала «Лиса» с Олесей Фаттаховой




Українські новини

Магазин дверей і підлогового покриття Albero: якісна продукція для кожного клієнта



Новости 24 часа

Шапки женские вязаные на Wildberries, 2024 — новый цвет от 392 руб. (модель 466)



Game News

Garry's Mod is removing 20 years' worth of Nintendo-related items from its Steam Workshop following takedown request: 'It's Nintendo. Need more be said?'



Москва

«Есть ответы на вопросы бизнеса»: Хуснуллин об итогах встречи с Путиным на РСПП



News Every Day

NYU Hospital on Long Island performs miraculous surgery



Происшествия

В Белогорском районе Республики Крым проведен рейд по бывшим мигрантам



Москва

Совсем чужие близкие. Что происходит между поколениями?



Александр Розенбаум

Певец Розенбаум похвастался возрождением сети советских пивных в Петербурге



Москва

В Подмосковье обсудили профилактику детского травматизма



WTA

Потапова проиграла Фернандес во втором круге турнира WTA в Мадриде



Москва

Ведущие «Авторадио» исполнили в Кремле культовую песню о самой масштабной стройке XX века



Владимир Путин

«Путин готовит свой удар»: Хазин объяснил, кого скоро «зачистят» в России



Симферополь

Волгодонские картингисты заняли три призовых места в Апшеронске



Москва

Шапки женские вязаные на Wildberries, 2024 — новый цвет от 392 руб. (модель 466)



Москва

Собянин: парковка в Москве на майских праздниках будет бесплатной



Москва

Российские ученые первыми создали средство, способное вылечить болезнь Бехтерева



Другие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.



Новости 24/7 Все города России




Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часа






Персональные новости

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. . Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.



Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Цветение березы началось в столице





Путин в России и мире
Москва

Путин поручил сократить время пути поездов от Москвы до Черного моря до 16 часов


Лукашенко в Беларуси и мире
Минск

Лукашенко заявил, что не собирается проводить в Белоруссии мобилизацию




123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.





Зеленский в Украине и мире
Киев

Захарова: встречи по продвижению "формулы Зеленского" дают Киеву чувство вседозволенности


Навальный в России и мире


Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...



Юрий Башмет

Концерт «Юрий Башмет, Константин Хабенский, ансамбль «Солисты Москвы». К. Сен-Санс «Карнавал животных»



Москва

МВД: в Подольске началась проверка после публикации видео мужчины с ежами

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net