Мы в Telegram
Добавить новость
World News in Romanian





160*600

Новости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

Актуальные новости сегодня от ValueImpression.com


Опубликовать свою новость бесплатно - сейчас


<
>

Igor Grosu: „Dodon e consecvent numai în minciună și în duble standarde”

Igor Grosu: „Dodon e consecvent numai în minciună și în duble standarde”

Miercuri, după ce Curtea Constituțională a anulat hotărârea Legislativului, prin care a fost instituită starea de urgență până la fârșitul lunii mai, președinta Maia Sandu a semnat decretul de dizolvarea a Parlamentului și a stabilit data alegerilor anticipate pentru 11 iulie. Președintele interimar al formațiunii pro-prezidențiale PAS, Igor Grosu, spune că alegerile parlamentare anticipate pot fi organizate în condiții optime. PAS va merge singur în campania electorală, iar în septembrie, în opinia sa, la Chișinău vor exista deja un Parlament și Guvern funcționale.

Europa Liberă: Președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, șeful fracțiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova, Igor Grosu, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Mulțumim mult că ați dat curs invitației noastre să vedem cât de mult s-au limpezit apele după perpetuarea unei crize politice de proporții. Putem să spunem că de la finele anului trecut și până ieri, când s-a anunțat dizolvarea parlamentului, totuși a fost o incertitudine politică. Unii spun finita la commedia, alții, din contra, cred că adevărata confruntare politică abia începe. Dvs. ce ziceți?

Igor Grosu: „Bună ziua! Mulțumesc pentru invitație. Un pic s-au mai limpezit apele, cel puțin a devenit o certitudine că vom avea alegeri anticipate, cunoaștem și data și, cumva, toți actorii politici și toată lumea deja se vor plia pe această dată.”

Europa Liberă: 11 iulie, ca să știe și cei care ne urmăresc data scrutinului parlamentar anticipat.

Igor Grosu: „Da, 11 iulie este data alegerilor parlamentare anticipate și asta, da, a adus mai multă claritate, deja este mai bine și partidele pot face planurile de campanie, și instituțiile responsabile de buna organizare a alegerilor deja încep pregătirile. Am urmărit, astăzi a apărut și pe ordinea de zi o ședință extraordinară a Comisiei Electorale Centrale și, dacă nu greșesc, după-amiază va avea loc o ședință în care va fi aprobat planul calendaristic. Deci, cumva toate lucrurile intră într-o normalitate și deja lucrurile devin mai previzibile. Cel mai rău lucru care exista până în ziua de ieri era imprevizibilitatea, încotro va merge Republica Moldova.”

Europa Liberă: Fruntașii PSRM au venit imediat cu reacții și, în primul rând, au spus că trebuie Maia Sandu să-și asume toată responsabilitatea pentru a identifica bani pentru acest scrutin parlamentar anticipat.

Igor Grosu: „Fruntașii PSRM, ca de obicei, ca niște „domni” pasează responsabilitatea, asta este în maniera lor, deja nu ne mai miră asemenea abordare, dar, oricum, ei vor trebui să răspundă pentru tot ce au făcut și ce nu au făcut când trebuiau să facă și alegătorul o să dea apreciere pentru toate astea.”

Europa Liberă: De unde bani pentru alegeri?

Igor Grosu: „Bani sunt.”

Europa Liberă: Unde sunt?

Igor Grosu: „În buget bani sunt.”

Europa Liberă: Ca să luați bani din buget, trebuie să fie vot în parlament.

Igor Grosu: „Nu neapărat trebuie să fie vot în parlament, e ca un argument pentru cei care spun că nu sunt bani pentru alegeri anticipate. Este, cumva, absurdul afirmației, în niciun buget al unei țări n-o să găsiți o linie bani pentru categoria de buget pentru alegeri anticipate, eventual dacă ele vor fi. Nu există așa ceva. Când avem alegeri la termen, atunci guvernul, respectiv parlamentul bugetează, dar în astfel de situații sunt prevederi legale, instrumente legale care ne permit.”

Europa Liberă: Și Dvs. lăsați să se înțeleagă că actualul guvern interimar e cel care trebuie să spună unde sunt banii?

Igor Grosu: „Exact. Bine, noi o să-l ajutăm, o să indicăm unde sunt acești bani, dar bani sunt și lucrurile pot fi gestionate foarte simplu, resursele necesare alocate și pentru buna desfășurare, și pentru asigurarea normelor sanitare, adică anti-pandemie, toate lucrurile pot fi controlate și o să vedeți în câteva zile.”

Europa Liberă: Adică nu se va apela la asistență din afară, pentru că unii spuneau că ar putea să fie un grant solicitat pentru aceste alegeri?

Igor Grosu: „Eu cred că noi o să găsim resurse interne...”

Europa Liberă: 120 de milioane...

Igor Grosu: „Asta este o sumă, cred eu, foarte mare, pentru că ea cumva este raportată la cheltuielile pe care le-am suportat în campania electorală prezidențială, când am avut două tururi de scrutin.”

Europa Liberă: Dar acolo s-au cheltuit mai mulți bani?

Igor Grosu: „Nu. Vreau să vă spun că acolo s-au cheltuit mai puțini bani, acolo Comisia Electorală Centrală nu a valorificat vreo 30 de milioane, așa că aici avem un singur tur și o campanie mai scurtă, de aceea cred eu că o să ne descurcăm cu resursele noastre, dar o să vedem ce buget o să propună Comisia Electorală Centrală și atunci o să-l analizăm, dar practica ne arată că în scrutine și mai ample ca anvergură, de regulă nici nu reușesc, nici nu ajung să cheltuiască toți banii.”

Europa Liberă: Dar numărul secțiilor de votare rămâne același? Pe interior e clar că e același, în străinătate, pentru că se vorbea mult de îmbunătățirea condițiilor votului din diasporă, va rămâne același număr de secții de votare?

Igor Grosu: „Da, o să îmbunătățim. Și Comisia Electorală Centrală, și Ministerul de Externe deja au făcut niște analize în baza experienței anterioare și țările-gazdă au venit cu niște soluții, adică au oferit spații mai mari, ținând cont de regulile anti-pandemie.”

Europa Liberă: Unde vor fi mai mulți agenți electorali care ar asigura...

Igor Grosu: „Va fi mai mult spațiu. De exemplu, în Germania îmi amintesc că în primul sau în al doilea tur au fost situații când autoritățile locale din orașele în care erau secții de votare au oferit spații mai mari, mai încăpătoare, astfel ca să evite îmbulzelile, cozile și să fluidizeze procesul. Deci, lucrurile pot fi gestionate, deja avem experiență, deja sunt țări care în 2020 și în 2021 au organizat alegeri, fie la termen, fie anticipate.”

Europa Liberă: Timpul e restrâns, două luni și ceva...

Igor Grosu: „E restrâns, dar cred că noi ne încadrăm în acest termen, plus că se potrivește foarte bine și cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, mai-iulie este perioada în care se anticipează o descreștere a incidenței pandemiei și noi vom avea șansa să fim gata, cu lecția făcută pentru septembrie, adică să avem un parlament, să avem un guvern funcțional, să reușim să adoptăm legi necesare pentru a putea merge la boardul Fondului Monetar Internațional, la Banca Mondială, la Comisia Europeană pentru a putea aduce resursele financiare necesare ieftine...”

Europa Liberă: Sunteți chiar atât de optimist că va fi atât de ușor să fie formată o majoritate și să fie repede învestit și un cabinet de miniștri?

Igor Grosu: „Eu am așa o presimțire că imediat, pe 12 iulie, actorii politici o să lase bravada și poziționările, a doua zi au să se așeze la masa de discuții, o să parcurgem toate etapele, pentru că toată lumea înțelege că noi trebuie să asigurăm funcționalitatea instituțiilor statului, iar pe resurse interne și pe împrumut continuu de la bănci nu mai putem conta și nu e cazul, atunci când tu ai resurse și poți accesa resurse financiare ieftine și suport din exterior și toată lumea o să fie interesată să contribuie la acest lucru.”

Europa Liberă: PAS contează să obțină majoritatea, 50+1 mandate în viitorul legislativ?

Igor Grosu: „Noi contăm că oamenii vor veni masiv la vot și vor vota, iar a doua zi după alegeri vom trage linia și vom număra rezultatele. Noi contăm pe multă-multă muncă în campanie, iată asta o să facem și asta le spun de fiecare dată colegilor mei de aici de la centru, din sate, din raioane, unicul lucru pe care trebuie să-l facem noi e să muncim foarte mult.”

Europa Liberă: Dl Grosu, dar la modul cel mai serios vă solicit un răspuns la întrebarea: din moment ce ați fost candidat pentru funcția de premier, s-ar putea ca după acest scrutin parlamentar anticipat să rămână candidatura dlui Grosu valabilă pentru funcția de șef al guvernului?

Igor Grosu: „E prematur să vorbim despre asta.”

Europa Liberă: Dar unii încearcă să analizeze dacă Maia Sandu fiind președintă va avea și majoritatea în parlament, va avea și guvernul, asta nu ar duce către autoritarism, pentru că într-o democrație veritabilă e mai bine totuși să fie un guvern de coaliție?

Igor Grosu: „Acesta este luxul analiștilor politici, comentatorilor să se dea în astfel de presupuneri, dar noi am fost consecvenți și corecți, am respectat buchea legii de fiecare dată, tratăm cu maximă responsabilitate exercițiul electoral, mergem la oameni, le cerem votul, rămânem consecvenți în ceea ce spunem și în ceea ce promitem în campania electorală. De aceea cei care fac, mă refer la actorii politici, fac planuri câte voturi o să ia, câte locuri, eu mă abțin de la astfel de prognoze și, așa cum am spus, pe data de 12 iulie tragem linia și atunci numărăm.”

Europa Liberă: După destrămarea Blocului ACUM, PAS insistă pe ideea că ar trebui să meargă de unul singur în campania electorală. Rămâneți la această hotărâre?

Igor Grosu: „Decizia noastră este să mergem de unii singuri, pe cont propriu în campania electorală, trebuie fiecare formațiune să-și testeze capacitățile, deja fiecare are experiență, slavă Domnului, nu mai sunt timpurile celea când cineva controla poliția și procuratura, și justiția și făcea dezmăț din actorii electorali. Așa cum am făcut în 2019 la alegerile locale și acum vom face tot posibilul ca condițiile de concurență și de participare la alegeri să fie cât mai bune pentru toți actorii electorali.”

Europa Liberă: Unii interpretează această intenție a PAS-ului, într-un fel, că lasă în afara legislativului pe alți concurenți de centru-dreapta și se mai întreabă, dacă Igor Dodon insistă pe ideea că ar trebui să se coaguleze forțele de stânga și să meargă într-un bloc, de ce dreapta să rămână tot atât de răzlețită.

Igor Grosu: „Acești colegi uită că unicul actor care decide cine intră în parlament și cine nu intră în parlament este alegătorul. De aceea eu îi îndemn pe toți să se grăbească, din moment ce va fi dat startul campaniei electorale, să meargă la măria sa alegătorul. Nu decide un partid sau altul cine accede și cine nu accede, ci alegătorul, iar alegătorul poate oferi diverse surprize, noi am văzut în scurta noastră istorie de 30 de ani ce surprize poate oferi alegătorul nostru. Alegătorul nostru a devenit mult mai educat, mult mai informat, mult mai pretențios, are memorie electorală – tu ai promis lucrul acesta, tu ai zis lucrul acesta... Și atunci, eu asta le recomand – să iasă din bula internă a partidului și să meargă la oameni, să testeze concluziile pe care le au ei la momentul actual, să vadă care sunt așteptările oamenilor. De aceea, aici din start este greșită abordarea că ar fi cineva care ar gira intrarea unuia sau altuia în parlament. Eu vreau să spun că sunt așteptări de noi fețe, noi actori politici, lumea așteaptă ceva nou, de unii s-a săturat și vrea ceva mai nou.”

Europa Liberă: S-au creat și câteva formațiuni noi. Credeți că ar avea șanse, ținând cont de pragul de trecere care există actualmente?

Igor Grosu: „Bine, pragul e mare, ar putea fi dat mai jos, acum pentru asta trebuie să existe voturi în parlament, noi ne-am exprimat disponibilitatea, fiindcă am fost abordați special...”

Europa Liberă: Și până la cât să-l coborâți?

Igor Grosu: „Asta-i altă discuție până la cât să-l coborâm, nici chiar până la derizoriu, dar este și din partea noastră disponibilitate să discutăm, problema există, fiindcă ne-au abordat și alte formațiuni politice atât parlamentare, cât și extraparlamentare, dar e nevoie de o majoritate, de 51 de voturi în parlament, iar la momentul de față nu știu dacă este astfel de disponibilitate în parlament.”

Europa Liberă: Dar PAS este considerată o formațiune de dreapta, de centru-dreapta, cum e?

Igor Grosu: „Noi ne considerăm de dreapta, partid proeuropean, suntem consecvenți în ceea ce promovăm, noi considerăm că mecanismele pieței libere trebuie să funcționeze, statul are un rol foarte important atunci când este vorba de accesul cetățenilor la serviciile sociale, educație, sănătate și aici este rolul statului de a interveni cu instrumente pentru a asigura acest acces, a diminua inegalitățile pe care le produce piața liberă. Deci, aici este deosebirea pe care o avem noi față de alți actori politici.”

Europa Liberă: Apropo despre promisiune și prețul, valoarea acelei promisiuni care se face în campania electorală. Imediat după ce Maia Sandu a anunțat dizolvarea parlamentului și stabilirea datei de 11 iulie drept dată pentru alegerile parlamentare anticipate, Igor Dodon a ieșit cu mesaje electorale – Moldova nu va adera la NATO, iar a vorbit despre moldovenism și statalitate și despre protejarea ortodoxiei.

Igor Grosu: „Tradițional, Igor Dodon iese cu sperietori, asta e. Primul lucru e pericolul aderării la anumite blocuri militare. Noi suntem un stat neutru, deci din start el trișează. Trișează și cu celelalte sperietori, dar probabil înțelege că nu mai „vin” cei 30 de mii de sirieni, extratereștri ș.a.m.d. și inventează tot felul de, scuzați-mă, prostii de acestea, pe care oamenii cred că deja nu le mai digerează.”

Europa Liberă: Dar s-a justificat această neutralitate a Republicii Moldova, statutul de neutralitate?

Igor Grosu: „Da, pentru că noi suntem o țară mică, o țară poziționată geografic așa cum suntem poziționați și avem un teritoriu, deocamdată, necontrolat...”

Europa Liberă: Și atunci, 30 de ani o armată străină staționează pe teritoriul din estul țării și statutul de neutralitate e menținut?

Igor Grosu: „Știți de ce? Aici nu are nicio treabă statutul de neutralitate.”

Europa Liberă: Nu e respectat de anumiți parteneri.

Igor Grosu: „Nu e vorba de statutul de neutralitate aici, problema e că niște corupți de la Chișinău au bătut palma cu alți corupți de la Tiraspol. Și unora, și altora le-a fost convenabil ca acest teritoriu, așa-zisa „zonă sură” să existe, pentru că aici veneau foarte mulți bani legați de contrabanda de țigări, și acum este apetitul acesta, vânzarea de armament, contrabandă de bunuri etc. Ați văzut raportul privind fluxurile financiare care circulă, deci e vorba de un miliard de lei și astea este legat inclusiv de această zonă. Deci, statutul de neutralitate nu are nimic cu înțelegerea dintre niște corupți de aici și niște corupți de acolo.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. lăsați să se înțeleagă că dacă ar dispărea schemele existente care sunt de contrabandă, de ilegalități, atunci ar putea să se rezolve și atât de mult-pătimitul conflict transnistrean și atât de mult-durabilul conflict transnistrean?

Igor Grosu: „Durează în timp. Sunt două chestii, este tema pe care trebuie să ne-o facem noi și sigur că foarte mult va depinde și de conjunctura internațională, geopolitică a actorilor principali. Înainte de a căuta sau de a convinge actorii principali, că vorbim aici de Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia, Ucraina, România, dacă cumva să fie girul la toate acestea...”

Europa Liberă: Uniunea Europeană și Statele Unite sunt mediatori în cadrul procesului de negocieri.

Igor Grosu: „Ca să existe, să apară fereastra asta de oportunitate la nivel internațional, noi trebuie să ne facem tema pentru acasă și când spun „tema pentru acasă”, cetățeanul Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului trebuie să simtă diferența atunci când el se uită ce se întâmplă pe malul drept în raport cu justiția, corupția, hoțiile, accesul la servicii ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, bunăstarea ar fi un indiciu care ar reuni cele două maluri ale Nistrului?

Igor Grosu: „Exact. Dar ei nu văd diferența și se întreabă: dar de ce am schimba noi hoții noștri pe hoții voștri, dacă ne fură ai noștri, să vină să ne fure alții? Aici e tema pentru acasă.”

Europa Liberă: Apropo, cum vedeți Dvs. participarea cetățenilor cu drept de vot din stânga Nistrului la scrutinul parlamentar anticipat, pentru că, ne amintim, în timpul alegerilor prezidențiale au avut loc și incidente? Ați mers și Dvs. acolo și adversarii politici au spus că intenția Dvs. era ca să-i împiedicați pe cei veniți din stânga Nistrului la alegerile prezidențiale.

Igor Grosu: „Adversarii politici noștri politici umblau cu „kulioacele” în partea stângă și noi am adus și dovezi, și imagini video, cât a costat votul, care erau penalitățile pentru oameni dacă nu mergeau la vot, felul cum au încercat să-i corupă, i-au mințit și măcar nu le-au plătit ceea ce le-au promis chiar dacă oamenii au acceptat...”

Europa Liberă: Da, asta spuneau unii din cei care au participat la votare.

Igor Grosu: „Exact, ei au acceptat să facă lucrul ăsta contra unor bani și asta-i corupere, deci, noi asta trebuie să facem – să-i descurajăm pe adversari să mai facă lucrul acesta, oamenii să aibă acces la informație și eu văzând rezultatele scrutinului prezidențial că 14% au votat pentru dna președintă Sandu mă face să cred că a dat fisuri vidul acesta și informațional, și propaganda locală deja-i fisurată, nu mai poate ține și oamenii oricum o penetrează, circulă, au rude aici.”

Europa Liberă: Și admiteți că ar putea să vină mai multă lume din stânga Nistrului la votul din 11 iulie?

Igor Grosu: „Au să vină cei care au să dorească și noi trebuie să creăm condiții ca ei să vină și să-și exercite dreptul fără a fi impuși, fără a fi forțați, fără a fi corupți, așa cum practică oponenții noștri.”

Europa Liberă: Da, și Comisia Electorală Centrală spune că nu trebuie să fie aduși organizat, dar iarăși adversarii Dvs. politici spun că și în diasporă au fost aduși organizat și de ce nu luați în calcul și o situație, și alta?

Igor Grosu: „Nu pot fi comparabili oamenii care stau la mii de kilometri și se asociază într-un oraș să parcurg 100 de kilometri. Nu știu de ce ei n-au adus mari argumente, oamenii s-au asociat ca să se deplaseze dintr-un oraș în altul, pentru că nu poate statul să le organizeze deplasarea. Prin absurd, dacă admitem aceeași abordare, haideți să le organizăm și la aceia, și la ceilalți, eu aș vrea să-i întreb: ei sunt gata să voteze un buget ca cineva să parcurgă 1.000 de kilometri dus-întors ca să voteze, de exemplu, dacă vorbim de distanțele care sunt în Statele Unite sau în altă parte, prin Australia? Deci, lucruri incomparabile și noi înțelegem foarte bine că intenția lor era cumva să oficializeze ceea ce făceau până acum – transportarea organizată, coruperea alegătorilor ș.a.m.d.”

Europa Liberă: PSRM mai plasează responsabilitatea pe umerii președintei Sandu când e vorba despre viața oamenilor care vor participa la scrutin pe timp de pandemie. Cât de mult s-a reușit redresarea situației în sistemul sanitar până la acest moment?

Igor Grosu: „S-a reușit. Socialiștii, dacă vor să se documenteze, să se uite în statisticile care apar în fiecare zi, vedem că și numărul celor infectați...”

Europa Liberă: 100 de mii de persoane, peste 100 de mii de persoane s-au imunizat deja.

Igor Grosu: „S-au imunizat, o să se imunizeze, spre deosebire de socialiști și liderul lor care a făcut tot posibilul să nu fie adus vaccin, ca el să fie, se întârzie cu aducerea vaccinului Sputnik V, mă refer aici, a vrut el să apară în prim-plan, am înțeles...”

Europa Liberă: Dar ați lămurit situația totuși?

Igor Grosu: „Am înțeles că au cam încurcat acolo, trebuiau să fie două doze...”

Europa Liberă: 140 de mii sau 142 și au ajuns 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V.

Igor Grosu: „Noi suntem recunoscători poporului rus, sper să vină și a doua tranșă, cea promisă.”

Europa Liberă: Dar Dvs. lăsați ca Igor Dodon să negocieze în continuare aducerea acelor doze din Rusia?

Igor Grosu: „Nu e vorba de asta. Nu că noi lăsăm, el pur și simplu doarme acolo probabil în anticameră undeva și așteaptă când se va încărca lotul în avion ca să urce și el în acel avion. Deci, aici îi disperarea lui cumva, a intrat în campania electorală, haideți să spunem așa cum este și crede că astfel își va îmbunătăți imaginea. Dumnezeu cu el, să aducă cât mai multe donații dacă poate, adevărul că nu prea poate, pentru că dna președintă, așa, prin comportamentul dumneaei modest face mult mai mult și doze vin, o să mai vină.”

Europa Liberă: Este adevărat că și dna Sandu s-a adresat dlui Putin ca să aducă acest vaccin Sputnik V, i-a și mulțumit Rusiei pentru primul lot.

Igor Grosu: „Da, i-a mulțumit, și noi mulțumim de fiecare dată, și dna președintă a parlamentului s-a adresat.”

Europa Liberă: Problema e că doar vaccinul Sputnik V încă nu este recunoscut în Occident și atunci cei care se vaccinează și vor vrea să meargă peste hotare vor avea posibilitatea să facă acest lucru?

Igor Grosu: „Aici nu cunosc detalii cu libera circulație și tipul de vaccin, probabil în timp și acest vaccin va parcurge etapele...”

Europa Liberă: Va fi recunoscut ca și celelalte.

Igor Grosu: „Va fi recunoscut, pentru că este, eu știu că și în America Latină foarte mult răspândită și în Asia, și în unele țări europene l-au acceptat, Ungaria pare-mi-se.”

Europa Liberă: Dar de ce Ministerul Sănătății tăinuiește prețul vaccinului achiziționat?

Igor Grosu: „Bună întrebare! Și Agenția Medicamentului sau cei cu achizițiile, care se ocupă în domeniul, Agenția de Achiziții în domeniul sănătății ar trebui să ne spună lucrul acesta, pentru că iarăși întrebările sunt la socialiști. Apropo de responsabilitate, întrebările sunt la socialiști, sunt numiții lor acolo. Apropo, îmi scapă numele acum, Antoci, dacă nu greșesc, Ivan Antoci, un personaj care figurează în raportul privind situația dezastruoasă de la Calea Ferată, înțeleg că fugărit de acolo, a avut el niște eroisme pe acolo, a fost bine mersi angajat de socialiști la Agenția Achiziții în domeniul sănătății. Deci, apropo de responsabilitate, îi tot la Igor Dodon și la moment tot ortacii lui, cumetrii lui, numiții lui organizează licitații, negociază prețul ș.a.m.d., dar va veni timpul și o să aflăm cât ne-a costat un vaccin și altul, și al doilea, și al treilea.”

Europa Liberă: Cât de mare este riscul totuși ca să fie organizate alegerile anticipate pe timp de pandemie?

Igor Grosu: „Riscurile o să fie mai mici, cum am spus...”

Europa Liberă: Întâlnirile cu alegătorii?

Igor Grosu: „Pentru că o să fie în spații libere, nu o să fie în spații închise, e vorba de luna iulie, mai multă lume va fi vaccinată și noi vedem, tot mai mulți oameni vor să se vaccineze, unii apelează și la posibilitatea de a fi vaccinați în România.”

Europa Liberă: Apropo se cunoaște numărul celor care se vaccinează peste tot?

Igor Grosu: „Eu am reușit să aflu că Poliția de Frontieră a noastră dispune aceste date, pentru că este vorba de regimul de 14 zile la întoarcerea în țară și înțeleg că cei care merg la vaccin, se vaccinează, prezintă la întoarcere confirmarea, și atunci Poliția de Frontieră face o mențiune în baza de date și ei pot să ne-o ofere, deci la sigur pot să o ofere.”

Europa Liberă: Dar nu știți cam câte persoane?

Igor Grosu: „Era vorba de câteva mii bune acum vreo două săptămâni, dar nu vreau să dau eu cifra, mai bine s-o dea Poliția de Frontieră, autoritățile în domeniul sănătății, noi datele acestea le avem și e bine că le avem.”

Europa Liberă: Apropo, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională instituirea stării de urgență. Asta înseamnă că s-au înlăturat toate măsurile restrictive?

Igor Grosu: „Bine, ele nici nu prea erau, ultima măsură restrictivă era cea care a dispărut din data de 26 aprilie, circulația...”

Europa Liberă: 29 aprilie, de la 23:00 până la...

Igor Grosu: „Nu, 26 aprilie era, începând cu 26 aprilie putem circula pe timp de noapte.”

Europa Liberă: 26, de luni.

Igor Grosu: „Exact, putem circula pe timp de noapte de la 23 până la 5 dimineața. Deci, asta a fost ultima restricție care a...”

Europa Liberă: Dle Grosu, dar se apropie sărbătorile pascale, Paștele Blajinilor. Aici ar trebui fețele bisericești să țină cont că totuși nu se acceptă ca în lăcașul sfânt să se adune prea multă lume, ca să fie împărtășită cu aceeași linguriță?

Igor Grosu: „Sigur, deci, trebuie să fie o comunicare între... Iarăși soluții sunt, e vorba de perioada deja caldă a anului, slujba, mirenii, cetățenii, enoriași pot sta afară.”

Europa Liberă: În curtea bisericii.

Igor Grosu: „Exact, și noi mergem în fiecare an să sfințim pasca și, deja știți, în curte nu mai încap și atunci ieșim pe străzi în proximitatea lăcașului, se pun difuzoare afară, lumea poate asculta slujba. Soluții sunt, și mască, și eu la biserica mea văd, lumea poartă mască, sunt soluții și lumea și s-a vaccinat, și e interesul nostru, al tuturor, ca să ne protejăm în această perioadă.”

Europa Liberă: Dar, apropo, pentru că se învinuiesc cele două tabere pe parcursul acestui aproape jumătate de an, Igor Dodon zice că Maia Sandu să-și asume responsabilitatea, pentru că va desfășura alegeri pe timp de pandemie, iar el cheamă la 9 mai să vină să sărbătorească.

Igor Grosu: „Acesta-i Igor Dodon. Când a fost el consecvent? El e consecvent numai în minciuna și în duble standarde, da? Iarăși, Dumnezeu cu dânsul, ce vrea să facă pe 9 mai. 9 mai, hai să luăm așa, pe 9 mai îs Paștele Blajinilor, da, comemorăm și cei care au luptat în al Doilea Război Mondial și iarăși o să fie și niște restricții...”

Europa Liberă: Ziua Europei sau Ziua Victoriei? Iată aici iarăși rămâne divizată societatea.

Igor Grosu: „Da, el tot timpul a încercat să divizeze, unicul lucru care cândva i-a reușit a fost să câștige pe divizare, pe minciună, pe a contrapune o parte a societății altei părți a societății, dar deja nu mai țin lucrurile astea, lumea e mai bine informată. Bine, cineva vrea să sărbătorească Ziua Victoriei – OK, e convingerea lui, a avut, nu știu, un bunel sau un străbunel care a luptat, e convingerea lui, altul vrea să comemoreze victimele, nu știu, cei care, pentru că au luptat oameni simpli și de o parte, și de alta, trebuie să fie cumva o sărbătoare în memoria celor care au căzut, milioane, zeci de milioane de oameni care au fost, bunelul meu, buneii mei au fost și unul a luptat într-o armată...”

Europa Liberă: Pe un front și altul pe altul?

Igor Grosu: „Altul a luptat pe altă parte a frontului. Acum eu stau și mă gândesc la nivelul lor de informare de atunci din anii ceia, n-aveau ei cum să știe toate detaliile, nu era elementar internet, ziarele nu erau așa de răspândite în acel timp. Deci, au nimerit în niște circumstanțe, unul, după aia, a fost la concentrare, a stat și și-a nenorocit sănătatea acolo și a pierdut sănătatea.”

Europa Liberă: Vedeți că aceste subiecte rămân totuși sensibile, mai ales, iarăși, când se revine la identitate, la limba vorbită...

Igor Grosu: „De aia și trebuie să le tratăm foarte atent! Pentru că el se gândește acum la cum își capitalizeze, să folosească data asta, ca de obicei, ei capitalizează pe 1 și pe 9, iată acestea, și pe 15 nu mai ține deja, dar 1 și 9, acestea-s cumva zilele în care ei încearcă să capitalizeze. Acum 1 și 9 anul acesta a coincis cu sărbătorile, deja e decizia lor cum procedează și ce fac.”

Europa Liberă: Cu sărbătorile de Paști. Ce mai face actualul parlament, se mai întrunește în ședințe în plen?

Igor Grosu: „Ieri am văzut un mesaj, sau era de marți, că ședințe săptămâna aceasta nu vor fi, fără nici o explicație de ce, pentru ce, eu intuiesc că pur și simplu s-au temut să convoace ședința astăzi.”

Europa Liberă: Dar de ce să se teamă?

Igor Grosu: „De oameni, eu consider în continuare că de ceea ce se teme actuala coaliție majoritatea asta-s cetățenii, ei altceva nu se tem, din păcate, dar de oameni iată se tem, se tem să nu vină să le facă o urătură acolo în fața parlamentului.”

Europa Liberă: Dar mai e cazul să se întrunească în ședință parlamentul?

Igor Grosu: „Parlamentul? Păi, eu aș zice că parlamentul acesta e periculos să se mai întrunească, pentru că atâtea populisme și idei năstrușnice sunt în capul unor deputați, că noi o să avem de corectat și curățat din urma acestui parlament încă bine-mersi, de aceea bine ar fi să nu se mai întrunească.”

Europa Liberă: Campania electorală începe cu 30 de zile mai devreme?

Igor Grosu: „Campania electorală, deci, da, bine, o să fie orarul electoral stabilit de Comisia Electorală Centrală, 30 de zile sau, da, 30 de zile cred, cred că patru săptămâni...”

Europa Liberă: Așa zice legea!?

Igor Grosu: „De pe 11 iunie ar fi.”

Europa Liberă: Și până la 11 iunie nu mai faceți nimic în legislativ?

Igor Grosu: „Eu aș prefera să nu facem, pentru că, vă spun, o să vină cu inițiative populiste, după cum ați văzut: două luni de zile acoperim cheltuielile la electricitate pentru toți, inclusiv și pentru Dodon, și pentru socialiști, și pentru deputați, și pentru procurori, șe pentru cei care primesc zeci de mii de lei. Și dacă-i întrebi pentru ce trebuie să facem noi asta: Dacă nu-ți place, o să iei banii și o să-i donezi pentru cineva. Ca niște ipocriți, știind că o să ajungă banii direct la furnizor.”

Europa Liberă: Și acest proiect de lege intră în vigoare?

Igor Grosu: „Acuma eu nu știu, pentru că noi l-am boicotat la ultima ședință a parlamentului, fiindcă tocmai a coincis cu atacul asupra CC și a trebuit să ne mobilizăm în altă parte să prevenim atacul asupra Curții.trebuia să fie votat în două lecturi, dar dacă a ajuns sau nu, trebuie să verificăm. De aceea mai bine să nu, pentru că mintea, fanteziile și populismul din actuala coaliție, PSRM, Șor și cei care-au mai rămas ai lui Plahotniuc este foarte inflamată și e în detrimentul nostru.

Europa Liberă: Și deputații din Pentru Moldova și Partidul Șor v-au criticat că v-ați asumat de unii singuri dizolvarea parlamentului, adică Maia Sandu, și ea poartă toată răspunderea pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.”

Igor Grosu: „Pe mine nu mă miră că Plahotniuc și Șor, și Dodon s-au unit. Ei au revenit în formula tradițională a lor, partenerii de cândva au dat mâna.”

Europa Liberă: Ei niciodată n-au recunoscut că ei au revenit și ei decid împreună asupra acțiunilor care trebuie întreprinse.

Igor Grosu: „da nu trebuie să recunoască. Noi suntem oameni maturi și vedem care sunt acțiunile și știm că Dodon, Plahotniuc, Șor niciodată nu au rupt podurile, comunicarea. Ei au coordonat acțiunile, ei depind unul de altul, ei s-au înțeles tot timpul, au partajat funcții, scheme etc. ei depind unul de altul, deși nu au încredere unii în alții , deoarece știu că în orice moment se pot trăda unul pe altul.”

Europa Liberă: Dar de ce nu au reușit instanțele de drept până astăzi să demonteze măcar o parte din schemele despre care se vorbește atât de mult, mai ales în parlament?

Igor Grosu: „Pentru că există o majoritate parlamentară care se împotrivește acestor lucruri. credeți că doar președinția, doar guvernul? Nu. Deciziile cele mai importante se iau în parlament, iată de ce miza aceste crize politice pe care am parcurs-o și încă suntem în ea. Și avem o dată limită, sunt alegerile parlamentare. Acolo se votează legi, acolo se iau decizii foarte importante. De parlament depinde comportamentul Consiliului Concurenței, ANRE, instituții regulatorii care coordonează, gestionează, trebuie să intervină.”

Europa Liberă: Dar aceste instituții par a fi mai degrabă ca niște instituții stat în stat, decât ca instituții care și-ar face treaba așa cum ar trebui să și-o facă.

Igor Grosu: „Pentru că parlamentul, majoritatea parlamentară le permite lucrul acesta.”

Europa Liberă: Dar parlamentul supraveghează activitatea acestor instituții de reglementare.

Igor Grosu: „Parlamentul mimează că reglementează, monitorizează lucrul acesta.”

Europa Liberă: Lumea e foarte revoltată, mai ales de creșterea prețurilor.

Igor Grosu: „De acord.”

Europa Liberă: Și știți cum spun adversarii Dvs. politici: întrebați-o pe Maia Sandu saude vină e Maia Sandu!

Igor Grosu: „Nu prea ține, pentru că aceste instituții regulatorii care trebuie să intervină pe piața energetică, sau Consiliul Concurenței sunt instituții care țin de parlament, nu țin de președinție, nici de guvern.”

Europa Liberă: Dar Dvs. astăzi puteți să explicați cetățeanului pentru ce au crescut atât de mult prețurile la carburanți?

Igor Grosu: „Avem ANRE, care nu-și face treaba, avem Consiliul Concurenței, care nu-și face treaba, dar primesc salarii grele și grase.”

Europa Liberă: E ușor să spui că nu-și fac treaba.

Igor Grosu: „De ce e ușor? Asta e adevărat!”

Europa Liberă: Și mai departe?

Igor Grosu: „Parlamentul nu intervine pentru a-i pune la treabă! Pentru că, dacă nu-și fac meseria, ei trebuiesc demiși, fugăriți, iată ce trebuie de făcut! Nu să vină și să spună: dom'le, da noi n-avem instrumente! Nu ține! ”

Europa Liberă: Și dacă în următorul legislativ se va crea mai ușor o majoritate parlamentară, atunci lucrurile acestea se vor schimba în bine repede?

Igor Grosu: „Atunci îi pui la respect – dacă nu-și fac meseria, înseamnă că trebuie schimbați!”

Europa Liberă: Dvs. știți cum e practica în R.Moldova, cei destituiți apelează în instanța de judecată, le dau dreptate și statul încă trebuie să le mai achite și prejudicii morale.

Igor Grosu: „O să găsim o soluție ca să nu le mai permitem luxul acesta celor care au luat salarii de câte 50-60 de mii de lei pe lună. Dar aici trebuie să intervină parlamentul, nu poate să intervină președinția. Președinția nu are funcții executive și nu i se subordonează Consiliul Concurenței, ANRE, Curtea de Conturi, Banca Națională. Aici trebuie să intervină parlamentul.”

Europa Liberă: Dle Grosu, Dvs. ați spus că pe 12 iulie va fi clar ce majoritate o să fie în următorul legislativ și că foarte repede va fi investit un nou cabinet de miniștri, care, toamna, ar putea să acceseze fonduri externe, asistență externă: pentru că situația e atât de complicată?

Igor Grosu: „Da, situația e foarte complicată, noi încă suportăm consecințele pandemiei, consecințele pandemiei asupra economiei, în agricultură, în domeniul sănătății. Este un orar și septembrie este luna în care se convoacă aceste board-uri, organe decizionale...”

Europa Liberă: Ale instituțiilor financiare internaționale.

Igor Grosu: „FMI... și e de datoria noastră, dacă suntem oameni de stat, să ne pliem și agenda noastră internă, astfel ca în septembrie să avem pe cine delega la aceste board-uri și să ne ducem cu tema pentru acasă făcută. Și când spun tema pentru acasă, asta înseamnă să onorăm niște angajamente, fiindcă atunci când am semnat.”

Europa Liberă: Bani, până când nu se implementează reforme, nu se obțin.

Igor Grosu: „Evident. Hoții ce fac, atunci când nu vor să facă reforme? Se uită, dom'le, este acolo o rezervă la Banca Națională, hai s-o luăm de acolo, că aici nu trebuie să facem reforme. Luăm, cheltuim, dăm pomeni electorale, după asta vedem ce facem. Apoi tot de pe oameni ar trebui să ia și să pună la loc în Banca Națională. Din altă parte n-au să apară bani. Dodon n-o să pună banii lui la bătaie.”

Europa Liberă: Uneori pare paradoxal că R. Moldova, atunci când negociază cu partenerii externi își asumă implementarea reformelor și acceptă condiționalitățile, ca după asta să spună că e prea grea tema pentru acasă?

Igor Grosu: „Da, inventează, haideți că o să adoptăm Codul vamal, spre exemplu, sau Codul feroviar.”

Europa Liberă: Iată, acum am auzit o declarație categorică a lui Igor Dodon că nici într-un caz nu va fi ratificată Convenția de la Istanbul.

Igor Grosu: „Cât e de ipocrit și de mincinos e omul acesta, că nu pot să-i spun altfel! A mers la Consiliul Europei, s-a lăudat.”

Europa Liberă: Dar de ce a devenit atât de buclucașă această Convenție de la Istanbul?

Igor Grosu: „E o speculație. Unica lui ieșire în lumea civilizată, când era cu noi în alianță...”

Europa Liberă: Când a participat la lucrările APCE.

Igor Grosu: „Exact. Când era cu noi a făcut o promisiune și i-au făcut o favoare și l-au acceptat. A făcut o promisiune că în cel mai scurt timp, el pe atunci fiind președinte.”

Europa Liberă: Dar, iarăși, Igor Dodon reproșează cu insistență că Maia Sandu ar fi ghidată doar de cei din occident și că nu ia de una singură nicio decizie.

Igor Grosu: „Știți care e deosebirea? Și eu le-am spus lucrul acesta colegilor socialiști, nu lui Igor Dodon, că noi nu comunicăm și nu avem marea plăcere. Le-am spus colegilor socialiști: dragi colegi, știți care e diferența între noi și voi? Noi decidem cum procedăm și ce facem, noi analizăm, vedem riscurile, plusurile, amenințările, și luăm decizia, noi hotărâm ce facem. Voi sunteți în situația că luați decizii care, probabil, vi se șoptesc din altă parte. Iată asta e marea diferență dintre noi și voi.”

Europa Liberă: Și șoapta de unde vine?

Igor Grosu: „Știm noi de unde vine.”

Europa Liberă: De la Moscova?

Igor Grosu: „De la diferite turnuri. Asta e problema lor. Ceea ce au făcut ei de vineri până ieri, a fost clar pentru toată lumea că este un atac la constituție, atac la CC. Reacția, și din interior, și din exterior, nu putea fi alta. Poate prin Coreea de Nord, prin Cuba, Venezuela, Libia, lucrurile astea mai țineau, dar în R.Moldova nu ține lucrul ăsta.”

Europa Liberă: Mulți au întrebat de ce deputații și-au asumat rolul de judecător ca ei să judece și ei să dea verdicte?

Igor Grosu: „Din disperare. Era vorba de ziua de ieri, trebuia să se discute – și s-a discutat – la CC sesizarea privind starea excepțională, aici era miza. Și planul lor, de vineri până miercuri, era să paralizeze CC. Acesta era planul lor brutal, obraznic, de aceea au intervenit cu atâta brutalitate împotriva CC.”

Europa Liberă: Dle Grosu, dar nici dumneavoastră niciodată nu ați ascuns că ați discutat cu unii fruntași ai PSRM, inclusiv cu șeful fracțiunii socialiștilor, dl Furculiță, și la rândul său și dl Furculiță a spus că ați discutat pe subiecte fierbinți și aproape că ați fi ajuns la un consens, la un compromis. De ce, atât de brusc, toate s-au pierdut în neant?

Igor Grosu: „Iată, eu față de omologul meu, și nu doar față de el, am niște întrebări pe care am dreptul să le formulez. Eu cu ei, joi, înainte de vineri... ”

Europa Liberă: Înainte de 23 aprilie.

Igor Grosu: „Înainte de vinerea rușinoasă, am avut o discuție într-o pauză ordinară de la parlament, în care am făcut un schimb de opinii. Ce facem, ne așezăm și discutăm ca niște oameni maturi, politicieni maturi, cum ajungem la alegeri anticipate, cum asigurăm buna organizare etc. Răspunsul din ambele părți a fost: da, există disponibilitate. Urma să primească mandat despre ce poate discuta.”

Europa Liberă: Și ce a intervenit?

Igor Grosu: „Pe mine mă întrebați? Ne-am înțeles că vineri reluăm discuția. Vineri, sâmbătă, duminică, luni, marți – ne întâlnim de câte ori este nevoie și căutăm niște soluții, cum să depășim criza, ca toată lumea să iasă onorabil din blocajul acesta. Ca vineri să înceapă atacul acesta brutal! Acuma, spuneți-mi, ce, vineri mai era loc de dialog? Când ei, pe bandă rulantă, hotărârea, apoi, prin culoare, am auzit că apare unsul, prima dată i-am auzit numele, hai să vedem cine-i numele ăsta. Clar că nu mai era loc de amabilități!”

Europa Liberă: Dar v-a fost clar de ce s-a retras dl Lupașcu?

Igor Grosu: „Nu știu. Până la urmă, nu-l cunosc, ca să pot aprecia gradul lui de integritate, de expertiză. Eu mă mir că a dat curs la așa aventură, pentru că a intrat într-un lucru foarte murdar și va trebui, la un moment dat, să dea răspuns la niște întrebări: cine i-a propus? Cine l-a abordat? Ce argumente i-a adus, că totu-i constituțional și totu-i corect etc.? Că în ultimul moment a venit cu cererea, pe data de 27. Mă rog, trebuie el să răspundă. Că n-a mai apărut deloc în spațiul public.”

Europa Liberă: Doar a scris că se retrage.

Igor Grosu: „Nu știu cine a scris-o, el sau altcineva. Am văzut și niște greșeli acolo, pe la final. Mă rog, emoții. Să-l auzim cum argumentează, ce l-a făcut să se implice, măcar să-i auzim vocea.”

Europa Liberă: Nedumeririle au apărut atunci când la Strasbourg, vicepreședintele parlamentului, dlui Bătrâncea s-a întâlnit cu șeful Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Din acel comunicat de presă am înțeles că forțele politice din parlament trebuie să discute în continuare și să consensul asupra stabilirii datei alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Grosu: „Da, dar asta era până la lovitură.”

Europa Liberă: Ca imediat după întâlnirea cu Gianni Buquicchio să se întâmple ceea ce s-a întâmplat.

Igor Grosu: „Haideți să mai deschid o paranteză, discuția de joi cu omologul meu, rugămintea a fost ca să revină și dl vicepreședinte a parlamentului.”

Europa Liberă: Dl Bătrâncea să revină.

Igor Grosu: „Exact. Să revină și atunci...”

Europa Liberă: Formatul de dialog se extinde.

Igor Grosu: „Da, se extinde formatul de dialog. Și, da, am urmărit și noi îndemnul Comisiei de la Veneția, că trebuie să existe dialog etc. și, cumva, era loc pentru dialog. Acum, vineri, când au lansat atacul acesta, cred că a fost în mintea tuturor, și a celor de la Consiliul Europei, o disonanță. Ai venit la Consiliul Europei, te-ai erijat ca mare împăciuitor și dispus pentru dialog, ca aici să vii și să dai cu piciorul în Constituție! De aceea a și fost un șoc pentru toată lumea care cât de cât judecă. Ce a fost asta? Cine i-a împins? Și aici sunt multe întrebări la care noi încă nu am primit răspuns.”

Europa Liberă: Și totuși unii fruntași ai PSRM nu ascund că în viitorul legislativ ați putea purta negocieri, dacă nu se vor aduna suficiente voturi pentru a forma majoritatea.

Igor Grosu: „Știți ce mai așteptăm? Așteptăm ceva de la socialiști. Eu aștept un vot din partea socialiștilor, așa, în naivitatea mea.”

Europa Liberă: Care?

Igor Grosu: „Să iasă și să spună: da, am făcut o prostie, a cui o fi fost ideea asta, cui i-o fi venit în cap, da, am gafat, am...”

Europa Liberă: Și i-ați ierta, da?

Igor Grosu: „Nu că i-am ierta, dar...”

Europa Liberă: Da, dar gândul meu ducea în altă parte. Dacă în următorul parlament nu o să reușiți de unii singuri să creați o majoritate sau cu cineva care împărtășesc ideile Dvs, ați putea să reveniți la masa discuțiilor tot cu deputații PSRM?

Igor Grosu: „Nu facem prognoze. Pe 12 iulie tragem linia, ne uităm care și cât a reușit să convingă alegătorii și atunci discutăm. Până atunci, discuțiile acestea sunt luxul experților, al comentatorilor politici, dar nu a partidelor.”

Europa Liberă: dle grosu, încă o precizare de la Dvs.: cum ați vrea să se dezvolte relația și cu Estul, și cu Vestul în continuare?

Igor Grosu: „Să fie o relație corectă, predictibilă.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă că la baza cooperării să stea corectitudinea, pragmatismul, interesul național? Iată, relația cu federația Rusă cum o vedeți Dvs.?

Igor Grosu: „În relația cu Federația Rusă noi vrem predictibilitate, corectitudine. Da, noi avem foarte mulți oameni acolo, cetățeni ai R.Moldova, care muncesc, care s-au integrat, care au copii, afaceri, și pe noi ne interesează drepturile lor. Este o piață pe care, tradițional, exportăm – vrem tratament corect față de lucrătorii noștri. Noi trebuie să ne facem tema pe acasă, să găsim o soluție să nu mai facem reexportul. Și reexportul acesta e un fenomen care vine din corupția noastră, nu numai din corupția altui stat, pentru că noi emitem niște documente care spun că merele astea-s crescute în moldova, când ele sunt crescute în ..., n-am să spun acuma țara, de la sud sau de la nord-vest. Astea sunt relațiile pe care vrem să le construim. Vorbim despre despre interesele și drepturile vorbitorilor, nu numai pentru ei, dar pentru toți. de limba rusă, da trebuie să le creăm condiții pentru a-și vorbi limba copiii în grădinițe în școli. Deci, noi vrem predictibilitate.”

Europa Liberă: Dar ați văzut MAE de la Moscova a cerut ca marile puteri să să nu se amestece în treburile interne ale R.Moldova.

Igor Grosu: „Repet, mare diferență dintre noi și ei este că noi luăm singuri deciziile. Noi le calculăm, noi le analizăm și noi ni le asumăm.”

Europa Liberă: De ce Federația Rusă ar trebui să-i ceară Washingtonului și Bruxelles-ului să nu se amestece în treburile interne ale R.Moldova?

Igor Grosu: „Nu vreau să comentez. Noi suntem deschiși pentru ambasadori din toate țările, îi acceptăm pe toți, acceptăm ajutor, vorbim de vaccin, mulțumim pentru asta, vrem colaborare, dar, indiferent de sfaturile care vin, întrebările, recomandările care ne sunt adresate, în final noi luăm decizia, noi ne asumăm responsabilitatea. Asta e marea diferență dintre modelul de a construi un stat pe care noi îl vedem și modelul pe care îl văd socialiștii.”

Europa Liberă: Dar decizia de a apropia mai mult R. Moldova de standardele UE...

Igor Grosu: „E o decizie asumată, e o decizie politică, care vine din faptul că noi suntem parte a Europei, noi gravităm către centrul acesta civilizațional, european.”

Europa Liberă: Mai credeți că e aproape ziua când Moldova va depune o cerere la Bruxelles, pentru a adera la UE?

Igor Grosu: „Depinde de noi și eu prefer să anticipăm sau să prognozăm mai puțin, dar să ne concentrăm pe ce avem de făcut aici. Atâta timp cât o să avem proiecte de infrastructură serioase și cu ucrainenii, și cu partea română – iată planul de reziliență și coeziune – noi aici putem beneficia foarte mult, că e vorba de podul de la Ungheni și e gafa noastră că nu oferim informația necesară părții române ca să argumenteze includerea podului acesta în plan. Podul de la Giurgiulești, cel de cale ferată și auto, și mai sunt și alte proiecte mari prin care ne apropiem de Europa, prin interconexiuni, prin proiecte mari.”

Europa Liberă: Moldova cere iarăși de la UE cu insistență să fie ajutată în promovarea reformei în justiție, se pare că e cea mai anevoioasă reformă, despre care toate guvernările spun că o promovează, iar rezultatele întârzie. Cum vedeți Dvs. finalitatea acestei reforme în justiție?

Igor Grosu: „Succesul reformei depinde iarăși de noi. Nu vreau și nu e corect să plasăm succesul reformei în funcție de faptul dacă o să vină sau nu ajutor, asistență, consultanță etc. din partea UE: este un catalizator, ceva care ne-ar ajuta, dar voința politică trebuie să fie aici, în interior. Da, poate nepopulare, legat de confiscarea averii. Până acum cum e principiul? Statul de drept trebuie să dovedească că averea pe care o are un individ care toată viața a lucrat la stat și el are palate, are companii, bunuri. Trebuie de schimbat principiul. Nu statul, el trebuie să demonstreze cum, fiind toată viața angajat la stat să demonstreze cum a obținut ditamai avere. Sau rudele lui.”

Europa Liberă: Dar, sincer, credeți în confiscarea acelor averi agonisite pe cale ilegală?

Igor Grosu: „De ce nu? Cred. Dacă n-am crede, nu ne-am implica în activitatea aceasta. Atunci când faci lucrul acesta din interior, când transmiți un semnal, pentru că sunt și judecători de treabă în sistem, procurori de treabă, polițiști, atunci când transmiți un semnal din partea parlamentarilor, președintelui, membrilor guvernului, își zic: domnule, ăștia gândesc altfel, se comportă altfel, ca niște oameni de stat, nu cum să-mi trag o schemă și să-mi rezolv niște probleme, atunci și ei altfel gândesc. Cei cu probleme, care o să plece singuri, să citească lecții pe undeva sau în avocatură să se ducă.”

Europa Liberă: În ultimii ani se discută foarte mult despre cumpărarea votului alegătorului, dar în instanța nu a ajuns aproape niciun caz. Credeți că în această campanie electorală mai poate fi momit alegătorul cu pungă electorală, cu bai?

Igor Grosu: „Bine, probabil că o să fie din cei care au să accepte astfel de pomene, pentru că miza ăstora care le folosesc este omul sărac și noi trebuie să recunoaștem că există încă realitatea asta în R. Moldova. Dacă o să ajungă cineva în instanță? Eu sper foarte mult să ajungă! Și îi îndemn pe toți, că acum ne putem permite și să fotografiem, și să filmăm, și să documentăm, să raportăm lucrurile astea. Și cât mai multe lucruri de acestea vor fi raportate, o să crească și presiunea pe indivizii aceștia.”

Europa Liberă: Apropo, cum ați reacționat la declarația lui Ilan Șor că e gata să întoarcă miliardul doar ca după asta cei care au fost beneficiarii finali să-i întoarcă lui acești bani.

Igor Grosu: „Deci, el recunoaște că a furat, atunci când spune că întoarce banii?”

Europa Liberă: Miliardul.

Igor Grosu: „Înseamnă că el recunoaște că ia- furat.”

Europa Liberă: dar el spune că și lui trebuie să-i returneze beneficiarii finali această sumă.

Igor Grosu: „Păi, dacă e atât de sigură nevinovăția lui, nu ne rămâne decât să-i recomandăm să vină să se înfățișeze în fața instanței și să-și susțină pledoaria că este nevinovat.”

Europa Liberă: El critică autoritățile că nu-i permit acest lucru.

Igor Grosu: „Care autorități? Guvernul Dodon? Partenerul lui, cu care el negociază, cu care le e în contact prin intermediari? Aceasta este o ipocrizie și o încercare de a da bine, poate în ajun de campanie electorală. E greu de spus, dar acolo este un liant care îi leagă și pe Șor, și pe Dodon, și pe Plahotniuc. Afaceri vechi, scheme, complicitate, inclusiv și în furtul miliardului.”

Europa Liberă: Procurorul General își va duce mandatul până la final?

Igor Grosu: „Dar de ce mă întrebați pe mine?”

Europa Liberă: Pentru că și soarta lui depinde de voința politică, nu?

Igor Grosu: „Totul depinde de prestația dlui Procuror și să vede o finalitate la acele dosare despre care dumnealui spune că...”

Europa Liberă: Despre finalitatea dosarelor de mare rezonanță se vorbește doar în campania electorală, dle Grosu.

Igor Grosu: „Dânsul păstrează distanța față de politic, în cadrul Ultimei ședințe a CSS ne-a informat că sunt câteva dosare pe cazul căilor ferate ale Moldovei. Deci verm finalități, vrem să fie o finalitate, dosarele să fie bine făcute, să ajungă instanță și eroii să plătească pentru ce au făcut. Cel puțin în cazul Căilor Ferate, numai unul care nu vrea să vadă nu vede: cumperi ulei cu un preț, înmulțești la 8 și-l vinzi la calea ferată.”

Europa Liberă: Asta doar în R. Moldova se poate întâmpla. Igor Grosu: „”

Igor Grosu: „Vă dați seama, 800 de procente adaos comercial la uleiul tehnic. Acolo, fără să fii mare specialist poți vedea, cu nume și prenume, cu denumiri de firme. Și afilierile politice se văd ale cui sunt. Și când s-a făcut. Finalități vrem. Și eu de fiecare dată le spun: dlor judecători, dlor procurori, Dvs. vă izolați în bula voastră, spunând că sunteți o putere separată etc...”

Europa Liberă: Independentă.

Igor Grosu: „... voi nu sunteți independenți. Independența voastră e în a vă exercita bine meseria, fără ingerințe din afară, fără ingerința politicului sau din altă parte. Și noă, politicienilor, alegătorii ne scot ochii: de ce nu luați măsuri cu hoții aceștia! Și atunci eu sunt îndreptățit să-i cer judecătorului, procurorului finalitate. Îți încurcă ceva, îți lipsește ceva, legislativ, capacități, dar noi vrem să vedem livrabile, să vedem finalitate.”

Europa Liberă: Vă mulțumim mult pentru această discuție, așteptăm demararea campaniei electorale și cele mai mari așteptări sunt ca să nu fie atacuri la persoane și la probleme, pentru că probleme sunt multe, iar cetățenii așteaptă un singur lucru, să vină să vină bunăstarea în buzunarele lor și în statul R.Moldova, unde dreptatea să fie pusă în capul mesei.

Igor Grosu: „De acord.”

Europa Liberă: Vă mulțumim pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii.

Igor Grosu: „Cu plăcere.”

Читайте на 123ru.net

Другие проекты от 123ru.net



Архангельск

Ученые Президентской академии в Санкт-Петербурге разработали способ повышения экологичности целлюлозно-бумажной промышленности



Мода

«585*ЗОЛОТОЙ» выступила партнером медиафестиваля творческой молодежи YOUPITER




Українські новини

ОіБ - охорона і безпека: замовляй охорону в Харькові



Новости 24 часа

Команда Центрального округа Росгвардии стала призером на чемпионате по пожарно-спасательному спорту в Москве (видео)



Game News

Зомби-экшен Zombiehood позволяет погрузиться в эпоху 90-х



Москва

Фотоконкурс «Детство — это маленькая жизнь» собрал более 17 000 фотографий из 80 регионов



News Every Day

Brentford B and Tiverton Town Friendlies Announced



Происшествия

Денис Сафин перевел 100 миллионов рублей в фонд помощи пострадавшим от паводка



Москва

Черепахи из Московского зоопарка переселились на зеленую лужайку



Андрей Макаревич

Андрей Макаревич лишился бизнес-партнера



Москва

На Москву идет гроза



Надежда Петрова

Теннисистка Петрова: Хачанов совершил недопустимую ошибку на "Ролан Гаррос"



Москва

«СВЯТОЙ ЛЕНИН» спасает население от борьбы с перенаселением, 5 серия, СЕРЬЁЗНЫЙ НОВОСТНОЙ СЕРИАЛ.



ЦСКА

Почта России помогла маленькому жителю Перми встретиться с футболистами ЦСКА



Симферополь

Сожалеют, что бросающих черепах не бросили в тюрьму



Москва

Дивный новый мир цифровизации: в Москве пройдет Форум «Время цифры»



Москва

Собянин: Более трех миллионов человек посетили фестиваль «Москва на волне. Рыбная неделя»



Москва

Дивный новый мир цифровизации: в Москве пройдет Форум «Время цифры»



Другие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.



Новости 24/7 Все города России




Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часа






Персональные новости

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. . Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.



Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Руководство Краснодара посетило китайский Харбин. Рассказываем подробности





Путин в России и мире
Москва

Путин оценил идею создания в Москве памятника из советских монет к юбилею Победы


Лукашенко в Беларуси и мире
Минск

БЕЛТА: Лукашенко и Путин обсудили представительство России на параде в Минске




123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.





Зеленский в Украине и мире
Киев

НАТО оказалась не готова к войне с Россией. Тайное соглашение США и Киева: Враг нацелился на Белгород - источники


Навальный в России и мире


Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...



The Beatles

100 лучших сольных песен The Beatles - 6



Москва

Школа приемных родителей Подмосковья запустила образовательный модуль

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net