160*600

Новости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

Актуальные новости сегодня от ValueImpression.com


Опубликовать свою новость бесплатно - сейчас


Odbijena isplata pola miliona eura za pripremu opštih izbora u BiH

27
Odbijena isplata pola miliona eura za pripremu opštih izbora u BiH

Državno ministarstvo financija i trezora odbilo je zahtjev Centralne izborne komisije (CIK) BiH da isplati nešto više od milion maraka (oko pola miliona eura) za pripremu općih izbora, koji bi trebali biti održani u oktobru.

To je potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE) u srijedu, 19. januara, zamjenik ministra financija i trezora BiH Hazim Rančić, ističući da izbori ne mogu biti financirani iz sredstava privremenog financiranja koja su planirana za prvi kvartal ove godine.

"Provođenje izbora smatra se posebnim programom i ne može se financirati iz sredstava odobrenih privremenim financiranjem", kazao je Rančić za RSE.

Za održavanje općih izbora BiH potrebno je blizu deset miliona maraka (oko pet miliona eura). Bosna i Hercegovina nema osiguran taj novac, s obzirom na to da nije usvojen budžet BiH za ovu godinu.

Zašto je država na privremenom finaciranju?

Državne institucije od prošle godine funkcioniraju na osnovu odluke Vijeća ministara BiH o privremenom financiranju. Ova odluka obnavlja se svaka tri mjeseca i ne dopušta nikakve nove troškove ili ulaganja u odnosu na posljednji državni budžet, koji je usvojen za 2020. godinu.

Za financiranje institucija BiH, od januara do marta, odobreno je 249 miliona maraka (oko 128 miliona eura).

Nakon donošenja odluke o privremenom financiranju za prvi kvartal ove godine, Ministarstvo financija BiH pozvalo je sve budžetske korisnike da dostave plan potrebnog novca za svaki mjesec.

Uz sredstva za plaće i tekuće troškove, iz CIK-a BiH je zatraženo 1.054.000 maraka za pripremu ovogodišnjih izbora. Obrazložili su to činjenicom da su i u 2020. godini, na kojoj se temelji odluka o privremenom financiranju, održani lokalni izbori u BiH i da su tada u budžet bila planirana sredstva.

No, Rančić tvrdi da, čak i da je ovaj zahtjev odobren, ne bi bilo dovoljno novca, jer lokalni izbori koštaju manje od općih izbora.

"Za lokalne izbore 2020. godine CIK-u je iz državnog budžeta za te namjene dodijeljeno četiri miliona maraka (oko dva miliona eura). To dakle ne bi bilo dovoljno za opće izbore za koje treba desetak miliona. Sredstva su bila predviđena za provođenje lokalnih, a ne općih izbora, pa Ministarstvo to knjiži kao poseban program koji nije predviđen privremenim financiranjem", pojasnio je Rančić.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine predviđa da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Zašto je izborni proces u riziku?

Centralna izborna komisija BiH u maju bi trebala donijeti odluku o raspisivanju i održavanju općih izbora. Ukoliko ne bude usvojen budžet BiH, izborni proces bi mogao biti ugrožen, upozorili su iz CIK-a.

 

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a, kaže za RSE da je sredstvima privremenog financiranja bilo planiran dio izbornih priprema, poput procesa javnih nabavki.

"Budžet iz 2020. godine imao je stavku koja se odnosi na organizaciju lokalnih izbora u BiH i tada smo imali program posebne namjene za njihovu pripremu. Smatram da je ovo pravno-formalno čista situacija i da nema razloga za odbijanje našeg zahtjeva. Da imamo budžet, onda sve bilo neupitno i mogli bismo pokriti troškove, no, u ovoj situaciji organizacijski dio smo planirali pokriti kroz privremeno financiranje", kazao je Balakar.

Neusvajanje budžeta BiH jedna je od posljedica blokade rada državnih institucija, u prvom redu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Šta treba znati o bojkotu?

Zastupnici, ministri i drugi politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ne sudjeluju u donošenju odluka u institucijama na nivou BiH od jula prošle godine.

Bojkot je počeo nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula 2021. nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Da bi BiH dobila budžet potrebno je da njegov nacrt usvoji Vijeće ministara BiH, a potom da ga potvrdi Predsjedništvo BiH, te odobre oba doma Parlamenta BiH.

Rančić kaže kako je jedan od razloga neutvrđivanja budžeta i blokada rada i Fiskalnog vijeća BiH. To vijeće nije usvojilo Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika, čime bi bile stvorene pretpostavke za planiranje budžeta.

Fiskalno vijeće BiH čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te entitetski premijeri i ministri financija, koji su kadrovi vladajuće parlamentarne većine Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, te Stranke demokratske akcije (SDA).

"Naravno da je problem u blokadi institucija što je protuustavno i nezakonito. Nekima je to izgovor i razlog zašto nemamo budžet, ali očekujem da će institucije biti deblokirane", istaknuo je.

Osim što su blokirali donošenje državnih zakona, pa i donošenje državnog budžeta, vladajuće političke stranke iz entiteta Republike Srpska, pokrenule su i proces prenosa nadležnosti s nivoa BiH na ovaj entitet.

Narodna skupština tog entiteta je 10. decembra 2021. godine na posebnoj sjednici, usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o „vraćanju“ nadležnosti sa nivoa države na entitet.

Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Bezuspješni pregovori o izbornom zakonodavstvu

Istovremeno, izborna godina počela je u jeku pregovora o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, čiji uspjeh pojedini politički akteri, također, povezuju s održavanjem općih izbora u oktobru.

Posljednja runda pregovora održana je početkom decembra prošle godine, pod posredstvom Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, dužnosnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU).

Tada su predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavili kako nije ostvaren značajan pomak u pregovorima.

Predsjednik HDZ-a BiH izjavljivao je ranije da neće biti uvjeta za održavanje općih izbora, ukoliko ne bude dogovora o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Ukoliko ne bude dogovora, vjerovatno neće biti ni izbora, iako neki misle da oni mogu da se organiziraju", kazao je 6. decembra prošle godine u Briselu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li će bojkotirati izbore zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona BiH, Čović je 7. januara, pak, naveo da to za sad nije opcija, nego da je fokus na pregovorima.

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) saopćile su 18. januara da su usaglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović najavio je da će ti prijedlozi biti upućeni posrednicima iz EU i SAD, kao i drugim učesnicima pregovora.

"Stranke koje predstavljaju bošnjački narod ne žele rješenje, nego žele održati postojeće stanje. Žele nas dovesti u poziciju da se raspišu izbori, a nema prostora za izmjenu Izbornog zakona", izjavio je Cvitanović.

Evropski sud za ljudska prava je proglasio dijelove Ustava BiH diskriminatornim, najprije 22. decembra 2009. u predmetu “Sejdić-Finci”, te kasnije u presudama u predmetima “Pilav”, “Zornić”, “Šlaku” i “Pudarić”.

BiH su naložene izmjene Ustava BiH zbog toga što Jevreji, Romi i drugi "nekonstitutivni narodi" u BiH, kao i oni građani koji se ne žele nacionalno izjasniti, ne mogu kandidovati i birati za članove Predsjedništva BiH.

Također, ne mogu biti izabrani za delegate u Domu naroda BiH, u kojem u tri kluba sjedi po pet Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Na te funkcije se mogu kandidovati i biti izabrani samo pripadnici konstitutivnih naroda - Bošnjak i Hrvat iz entiteta Federacija BiH i Srbin iz entiteta Republika Srpska. Ni Bošnjaci i Hrvati iz entiteta Republika Srpska, kao ni Srbi iz entiteta Federacija BiH ne mogu se kandidirati ili delegirati na te pozicije.

Optužbe za ucjenjivanje

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH ocjenjuje da su u pozadini priče o budžetu i održavanju općih izbora "pokušaji ucjene da se dobije Izborni zakon po mjeri HDZ-a BiH".

"Ukoliko se bude postupalo na ovakav način, može se desiti da nemamo budžeta za 2022. godinu. No, to se se ne smije negativno odraziti na održavanje izbora u oktobru. Očigledno je da će biti financijskih sredstava da se održe izbori, iako neko misli da to zakoči", istaknuo je Osmanović.

Presude Evropskog suda za ljudska prava može provesti Parlamentarna skupština BiH gdje je za izmjene Ustava BiH potrebna dvotrećinska većina koja bi podržala neki od prijedloga. Toga dosad nije bilo, tako da nijedna od ovih presuda nije implementirana.

Stranke s hrvatskim predznakom, predvođene HDZ-om BiH, traže rješenje kojim bi se garantiralo da će jedan od izabranih članova Predsjedništva BiH biti izabran većinom glasova isključivo Hrvata.

S druge strane, stranke s bošnjačkim i građanskim predznakom predložile su da se iz Ustava BiH i Izbornog zakona BiH brišu nacionalne odrednice članova Predsjedništva BiH.

Na “legitimnom predstavljanju” stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru inzistiraju i kod neizravnog izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a odatle i delegata u Dom naroda državnog parlamenta. 

Najveća bošnjačka politička partija u BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) zalaže se, pak, za reduciranje nadležnosti domova naroda, na način da se dogovori “katalog pitanja vitalnog nacionalnog interesa”.

Da li je novac najveći problem?

Saša Magazinović, iz opozicijske Socijaldemokratske partije (SDP) u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kaže da se presude Evropskog suda za ljudska prava zloupotrebljavaju za ispunjavanje stranačkih ciljeva. Ističe da budžet i Izbori u BiH predstavljaju "sredstvo za ucjenu kako bi se prihvatili ultimativni zahtjevi, vizije i želje HDZ-a".

"BiH ima Izborni zakon po kojem su održani svi prethodni izbori. Da li je on dobar – nije. Mnogo toga je loše, a najgore što ne garantuje fer, slobodne i poštene izbore", ističe on.

Magazinović smatra da se može ponoviti scenarij iz 2021., što bi značilo da budžet ne bude usvojen ni u ovoj godini.

"Izbori se mogu održati samo ako se usvoji budžet ili ako ga neko nametne. Da li će visoki predstavnik u toj opciji nametnuti budžet ili neće, to ne mogu predvidjeti", ističe Magazinović za RSE.

Nenad Stevandić, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kaže da su izbori "odraz legitimiteta svake vlasti i da moraju biti održani".

"Ukoliko ne budu usvojene izmjene zakona izbori se moraju održati po važećem zakonu. Mislim da niko nema legitimiteta da sjedi na nekoj funkciji bez izbora. Možda ima onih kojima to odgovara, jer ne vjeruju da će imati dobar rezultat", kaže Stevandić za RSE.

Na pitanje na koji način će biti stvoreni uvjeti usvajanje budžeta i održavanje izbora, imajući u vidu blokadu rada državnih institucija, Stevandić navodi da on ne vidi da problem u financijskom aspektu.

"Što se tiče izbora, ne sumnjam da će se pronaći pravni i finansijski mehanizam da novac bude obezbijeđen. Veliki problem su političke opstrukcije i izmjene Izbornog zakona da bismo dobili legitimno predstavljanje svakog naroda iz oba entiteta", ističe on.

Krajnji rok za izmjene izbornog zakonodavstva je maj 2022. godine, kad se očekuje raspisivanje općih izbora u BiH.

U oktobru bi se trebali birati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, te skupština deset kantona u Federaciji BiH.

Комментарии

Комментарии для сайта Cackle

Читайте на 123ru.net

Другие проекты от 123ru.netАрхангельск

Как осужденный за изнасилование "вельский маньяк" выходил "на охоту" за хорошее поведениеМода

Как правильно носить серьги-пусеты
Українські новини

Компания Юрия Кормышкина начала оросительный сезон с посева овощных культур в Николаевской областиНовости 24 часа

Началось соревнование российских школ по сбору вторсырьяGame News

Final Fantasy 14 now works on Steam DeckМосква

На прошлой неделе в 67 точках Подмосковья взяли пробы воздухаNews Every Day

£184million EuroMillions winners eye £7.25million Cotswolds mansion near Jeremy Clarkson’s farmАвто

Первый этап западного обхода Южно-Сахалинска завершат в 2025 годуМосква

По делу утонувшего в Подмосковье ребенка задержан директор фитнес-центраМоргенштерн

Моргенштерна* оштрафовали ещё на 100 тысяч рублей за пропаганду наркотиковМосква

Свыше 1,2 тыс человек участвовали во Всероссийском полумарафоне «ЗаБег.РФ» в ЗарайскеУимблдон

Заслуженный тренер РФ Камельзон прокомментировал решение ATP и WTA по УимблдонуМосква

Комбинированную вакцину от гриппа и коронавируса создают ИСКЧ и НацимбиоТНТ

Телепремьера второго сезона «Эпидемии» состоится на ТНТ 30 маяСимферополь

В Челябинске садоводов отправили в объезд и отменили 2 автобусаМосква

Путин объяснил, что переход на расчеты в нацвалютах сказывается на укреплении рубляМосква

Сергей Собянин поручил ускорить завершение капремонта культурного центра «Москвич»Москва

«Шинник» возвращается. ОЛИМП - Первенство России. ФНЛ-2. Группа 2 «А». 9-й турДругие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.Новости 24/7 Все города России
Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часа


Персональные новости

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. Отели в Москве — здесь. Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Началось соревнование российских школ по сбору вторсырья

Путин в России и мире
Москва

Путин объяснил, что переход на расчеты в нацвалютах сказывается на укреплении рубля


Лукашенко в Беларуси и мире
Минск

Запад подтолкнул Белоруссию активно заниматься экономикой, заявил Лукашенко
123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.

Зеленский в Украине и мире

Навальный в России и мире


Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России


Загрузка...

Загрузка...PR time

Концерт"Шопен vs Лист"Москва

В Подмосковье усиленно занимаются сельскохозяйственным импортозамещением

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.netСпонсоры 123ru.net