Ζελένσκι: «Χρειαζόμαστε Patriot χθες» – Αίτημα στον Τραμπ για 300 πυραύλους πριν από τον χειμώνα
O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ότι ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ένα έκτακτο «χειμερινό πακέτο» πυραύλων για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot. Στόχος είναι η ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου απέναντι στις επιθέσεις της Ρωσίας σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ζελένσκι με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ξεκινήσει την κατασκευή πυραύλων για τα συστήματα Patriot, που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας.
Ο Ζελένσκι ανέφερε στο Χ μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών: «Ο πρόεδρος κι εγώ συζητήσαμε αναφορικά με την παροχή άδειας για την παραγωγή πυραύλων Patriot και άλλες ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν».
Στις αρχές Ιουλίου, ο Τραμπ, από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη είχε δεσμευτεί να δώσει στην Ουκρανία άδεια για παραγωγή πυραύλων Patriot.
Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ζελένσκι είχε συνομιλίες με εκπροσώπους των εταιρειών Lockheed Martin και Raytheon, που παράγουν πυραύλους Patriot, για να εξετάσει περαιτέρω το ζήτημα.
Ωστόσο, ακόμη κι αν δοθεί η σχετική άδεια, η Ουκρανία θα χρειαστεί από ένα έως πέντε χρόνια για να κατασκευάσει σημαντικό αριθμό πυραύλων.
Επίσης, ο Ζελένσκι τόνισε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας του, χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: «Χρειαζόμαστε Patriot χθες» και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει 300 πυραύλους μέχρι τον χειμώνα.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει το Κίεβο, αλλά επισήμανε ότι είναι δύσκολο οι ΗΠΑ να προσφέρουν τόσους πυραύλους λόγω του πολέμου με το Ιράν.
Προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών
Επιπλεόν, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι ενδέχεται τις επόμενες δύο εβδομάδες να μεταβούν στο Κίεβο οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, στο πρώτο τους ταξίδι στην Ουκρανία μετά από αρκετές επισκέψεις στη Ρωσία.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος διευκρίνισε ότι σκοπεύει να συζητήσει μαζί τους λεπτομερώς ιδέες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τον Ά Παγκόμσιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κούσνερ και ο Γουίτκοφ επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας για να δοθεί χώρος στη διπλωματία. Ωστόσο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναινέσει σε κατάπαυση των εχθροπραξιών στο μέτωπο του πολέμου.