Добавить новость





160*600

Новости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

Актуальные новости сегодня от ValueImpression.com


Опубликовать свою новость бесплатно - сейчас


<
>

Maeştri şi Ucenici. Teo CHIRIAC

Maeştri şi Ucenici. Teo CHIRIAC

Em. Galaicu-Păun: Se ştie – iar istoria literaturii a transformat întâmplarea într-un soi de mit – că, la capătul unei întâlniri providenţiale cu idolul său, poetul Stephane Mallarmé, tânărul Paul Valéry a avut un fel de „şoc existenţial”, care avea să-i schimbe destinul: n-a mai publicat poezia vreme de aproape două decenii, iar atunci când a făcut-o, în 1917, dând la tipar la Jeune Parque (într-un „fabulos” tiraj de... 40 de exemplare), devenea el însuşi un maestru. Aţi trăi şi Dvs o astfel de întâmplare? Cine a fost „Mallarmé”-ul Dvs.? Vă rog s-o istorisiţi.

Teo Chiriac: Primul scriitor pe care l-am întâlnit în carne și oase (mai mult oase decât carne, va preciza chiar el, zâmbind ironic; în realitate, dovedindu-se a fi mai mult suflet decât carne și oase!), a fost Grigore Vieru. Student în anul trei al Universității de Stat din Chişinău (1974-1979), i-am sugerat profesorului Mihail Grinberg, șef de grupă, să-l invite pe poet la primul nostru dialog cultural, intitulat „Poeți printre studenți”. Astfel că, într-o bună zi, după un sfioas ,,bun găsit” al oaspetelui și un ,,bun venit”, la fel de sfios, al tinerelor gazde, a urmat dialogul propriu-zis. Iar aproape de finalul acestuia, Grigore Vieru a citit versuri din Numele tău, un volum de format mic, având în cuprins mai multe poeme de zile mari. Volum în care, pentru prima dată în literatura din RSSM, figurau nume de poeți români, clasici și contemporani, precum Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nicolae Labiș, Marin Sorescu. Iar un poem se intitula chiar așa: Brâncuși.

            Atunci mă rugam Domnului să nu uit nimic, să pot să scriu totul, mai târziu (vai, iată că acel ,,mai târziu” a sosit!); să scriu despre ochii poetului, de un albastru neobişnuit (un bleaumarin rezultat, parcă, din atingerea valurilor agitate cu marginile unei bolți calde, senine); despre zâmbetul lui plăcut, reconfortant; despre atmosfera plină de un fel de sfinţenie, creată de prezența poetului citind versuri și de bătăile inimilor noastre tinere, rezonante; despre întrebarea mea naivă, indiscretă, neruşinată chiar, aceea dacă poetul îi citeşte mamei sale poezii, poeziile dedicate ei, spre exemplu, și ce crede ea despre munca de scriitor a fiului; despre Dumnezeul din ochii mamei, splendid descris de poet în poezia Autobiografică: „Mama mea viața-ntreagă,/ Stând la masă, ea și eu,/ Se așază între mine/ Și Preabunul Dumnezeu.// Oh, și crede-așa într-însul,/ Că-n albastru văzul ei/ Chipul Lui de pe icoană/ Se trăvede sub scântei.// Și eu țin atât la mama,/ că nicicând nu îndrăznesc/ Dumnezeul din privire/ Să mă vâr să-l mâzgălesc.” (Mult mai târziu, îmi voi aminti, în acest sens, de mama mea și de atitudinea ei plină de aceeași pioșenie, față de icoane și față de cărți, ea păstrând câte un exemplar din cărţile mele pe masa de sub icoana din casă, alături de Cărțile Sfinte – un gest minunat, profund religios, justificat întrucâtva şi de Christ-ul lui Dali de pe coperta volumului Salonul 33.)

         Dialogul a fost emoționant, dezarmant de sincer. La el au participat colegii mei de grupă Valeriu Gaju, Boris Vieru, Arcadie Gherasim, Gheorghe Doni, Ion Bunduchi, Valentin Dulce, Vadim Bacinschi, Lilia Vătavu, Viorica Cucereanu, Antonina Sârbu, Adela Bulgac, Ludmula Ciumac ş.a., buni și foarte buni cititori, dar și autori de poezie. La acea dată, unii dintre noi aveau materiale publicate în ziarul Universităţii, iar alţii, cei mai norocoși, publicaseră grupaje de versuri în săptamânalul „Cultura”…

După mai bine 40 de ani de la prima întâlnire şi nouă ani de la ultima noastră despărţire, ambele cutremurătoare, încă n-am reușit să înțeleg, cum se face că atunci, student fiind, mi-am dorit o întâlnire cu Grigore Vieru, și nu c-un alt poet sau prozator din generaţia lui ori dintr-o altă generaţie, ante- sau post-Vieru. (În viitor, voi avea relații extaordinare, bazate pe un respect deosebit, și cu alți poeți din aceeași generație: Gheorghe Vodă, Ion Vatamanu, Aureliu Busuioc). Acum, dând timpul înapoi, pot spune cu certitudine că acea întâlnire, ireal de frumoasă, mi-a marcat destinul. (Tot atunci, pe banca din fața mea – acum închid ochii și revăd întocmai tabloul – stătea una dintre frumoasele colege de grupă, fiica unor intelectuali din capitală, pe care o iubeam în taină; în acele momente de mare intensitate emoțională, eu îi număram bătăile inimii, privind cum îi pulsa o venă trandafirie pe grumazul ei alb și grațios.)

Iată doar câteva lucruri, de o importanță deosebită pentru mine, care vorbesc despre o relație literară sau, ca să mă exprim în termenii chestionarului, o relație maestru-ucenic: Grigore Vieru a scris Prefața la volumul meu de debut, intitulat Lucrare de control. Manuscrisul, pus în discuţie de Secţia Poezie a USM, la care a participat şi Grigore Vieru, se numea Orga de cristal. Literatura, în general, iar poezia, în special, necesită o mare muncă intelectuală, supusă unui control continuu din partea cititorilor, a menționat el în cadrul acelei discuții. Iar Orga de cristal, deși era un titlu foarte frumos, i se păru prea fragil, nerezistent adică, pentru o carte de debut. De aceea, tot el, a botezat-o Lucrare de control, preluând titlul unui poem din manuscris. În aceeași Prefață, pentru a mă proteja întrucâtva de viitoarele ,,intemperii”, a ținut să mă înscrie alături de câteva nume de poeți tineri și talentați, nume care m-au onorat și atunci, care mă onorează și în prezent. Ne atrăgea, într-un fel, atenția: „Oricât de nou, de original ar fi un debutant, el nu va izbuti să înfrunte „vânturile, valurile” decât în cadrul unei generații, al unui grup literar puternic.” Urmează câteva semnificaţii numerologice: titlul cărţii Salonul 33, editată când împlineam vârsta de 33 de ani, şi poemul cu același titlu, dedicat lui Grigore Vieru, după mai multe vizite în salonul 33, Secția cardiologie a Spitalului Clinic Republican, unde era internat adesea pentru îngrijiri medicale. Grigore Vieru a fost unicul scriitor de la Chișinău care, în 1996, alături de câţiva poeţi bucureşteni, a participat la prezentarea volumului Critica iraţiunii pure, eveniment organizat de librăria Editurii Cartea Românească, în cadrul căreia a vorbit elogios despre poezia „optzecistă” din Basarabia și despre necesitatea reunificării literaturii române de pe ambele maluri ale Prutului. Apoi desele noastre întâlniri şi discuţii, aici şi în Ţară, despre cultură, artă și literatură, despre neam, credință și onoare, despre viață și moarte, despre totul, uneori, și despre nimic, alteori... Tot așa, până când m-am pomenit cu poemul Făuritorul de vise In memoriam Grigore Vieru din finalul penultimului meu volum, Monstru Sacru (Scările lui Teo), apărut în anul dispariției sale. Toate acestea constituind doar câteva repere, câteva borne spirituale de pe traseul terestru al poetului, traseu care s-a intersectat atât de firesc și de emoţionant cu al meu, care, deocamdată, continuă...

 De fapt, relația mea cu autorul Tainei care mă apără a fost mai mult decât una între un maestru și ucenicul său. Când s-a mai văzut, bunăoară, să vină maestrul la ucenicul său pentru a i se mărturisi ca în fața unui duhovnic? Nu voi uita niciodată cum, odată, în plin regim neocomunist, Grigore Vieru a venit la biroul de pe str. M. Kogălniceanu, unde aveam o slujbă. Era dezolat. Lumina din ochii lui albaștri, cea care mă imresionase atât de mult cândva, era tristă, umedă, aproape stinsă. Mi-a spus: „Dragă Teo, crede-mă, eu nu mai pot! Am suferit destul! Ei au ce au cu mine, cu cărțile mele, cu idealurile mele, dar de ce să-și bată joc de familia mea, de rudele mele de la țară – ele cu ce sunt de vină? Destul cât am suferit, destul i-am suportat!  Mâine ies în centrul orașului și declar greva foamei. Sunt hotărât: declar greva foamei în semn de protest împotriva fărădelegilor comuniștilor lui Voronin și ale tuturor celora care li s-au alăturat odată cu revenirea lor la putere. Vreau să mor în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde am votat pentru Limba română și alfabetul latin, acolo unde a fost rostită în fața lumii Declarația de independență!”

Niciodată nu-l văzusem atât de deprimat. Vorbea cu durere și cu atâta convingere, încât părea de neînduplecat. Totuși, am încercat să-l conving să nu o facă. I-am adus argumente. Unele mai logice decât altele. Inclusiv acela că trupul lui era sleit de puteri, că era, într-adevăr, mai mult oase decât carne, că el n-ar fi putut să reziste mai mult de o săptămână, timp în care brutele neocomuniste, în loc să se pătrundă de drama lui (care era, care este și drama noastră!), se vor amuza copios.

Ceea ce i s-a întâmplat lui Grigore Vieru în scurt timp după aceea denotă faptul că soarta lui era pecetluită: dacă ar fi declarat atunci greva foamei și ar fi murit de inaniție, el, pur și simplu, i-ar fi scutit pe asasini să-și facă treaba, în 2009… Dar urma de sânge, lăsată de poet după tragicul accident rutier, n-a fost o linie de demarcaţie, așa cum și-au dorit asasinii săi (anterior, el suferise din cauza lor două infarcte), ci, dimpotrivă, se va transforma într-o linie unificatoare, una tot mai vizibilă, într-un liant spiritual, sufletesc între oameni și idei, între timpuri și generaţii.

          Trebuie să recunosc, totuși, că meseria scrisului n-am învățat-o (doar) de la Grigore Vieru. Or, se știe că scrisul frumos e mai mult decât o sumă de cunoștințe și abilități, e mai mult decât o meserie – este un dar neprețuit de la Dumnezeu. Puțini însă au forța și priceperea de a face daruri (lucrări scrise cu har) din darul primit: de aici și cunoscuta expresie populară cu mai multe înțelesuri: „Dar din dar se face rar(i)”. De la Grigore Vieru am deprins mai degrabă unele însușiri de ordin etic și moral, indispensabile, cred, și ucenicilor, și maeștrilor, în egală măsură, și anume: respectul pentru clasicii literaturii române, pe care, din vina acelorași asasini ai isoriei noastre, generația lui i-a cunoscut mult prea târziu; dragostea sinceră pentru neamul românesc, pentru sufletul de aur al acestuia – folclorul; responsabilitatea pentru fiecare cuvânt rostit și scris în limba maternă. (Deși sună oarecum patetic, ultima frază este, ca de alfel și celelalte, în perfectă concordanță cu realitatea și îmi exprimă exact starea de spirit: gândul, sentimentul, emoția!)

          Am învățat (continui să învăț cu străduință) de la toți maeștrii cuvântului scris, străini și autohtoni (nu dau nume: sunt zeci și sute), ale căror opere ajung, mai devreme sau mai târziu, pe masa mea de (m)ucenic, pe raftul meu de lector maestru.

          Iar uneori, pentru a scăpa mai ușor de spleen sau pentru a-mi domoli vanitățile, alternez dușurile reci cu dușurile calde, recitind tabletele deștepte, sarcastice, usturătoare oferite prietenilor de Aureliu Busuioc. De exemplu, cea intitulată Maestre, în care ajung la acest aliniat și mă tot dau cu capul de el, ca de coloana unui templu: „Cândva, în timpuri antebelice, dar mai cu seamă în secolii trecuți. «Maeștri» erau (și aceia retrospectiv!) un Da Vinci sau un Tiziano, un Bach, un Tolstoi sau un Eminescu. Antum – un Sadoveanu, Rebreanu sau Arghezi… Ceilalți, cu sutele, puteau doar adresa acest apelativ, nicidecum să-l primească. Azi…”, tabletă în care, după un șir de argumente privind devalorizarea cuvântului din cauza folosirii lui excesive și improprii, dar și pentru faptul „… că vine Internetul cel Mare! Fără limite. Și fără păstor…Dar cu atâția «Maeștri»…, autorul propune, în încheiere, unica soluție salvatoare: «În numele Domnului: scoateți din limba română cuvântul…»”

Em. G.-P.: Acum, că sunteţi unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani, rogu-Vă să-mi spune-i dacă aţi avut şansa să Vă caute un tânăr autor pentru a „face ucenicie” la Dvs., iar dacă (încă) nu – totul e înainte! –, pe cine dintre autori aţi fi vrut să-l vedeţi pe post de „tânărul Paul Valéry”? 

T.Ch.: În ciuda vremurilor noastre vădit anticulturale, pragmatice, ticăloșite moral și spiritual (au fost oare și vremuri mai bune, mai prielnice firilor creatoare?), unii tineri sunt tentați, totuși, de această îndeletnicire pe cât de veche și de onorantă, pe atât de inutilă, cea a scrisului. Absolut inutilă, accentuez, dacă nu se îngemănează congenital cu o alta, primordială, cu îndeletnicirea cititului. În acest sens, pentru exemplificare, propun să mai gustăm dintr-o tabletă cu „miros” de Busuioc, având titlul imperativ Educă-ți azi, magistre…: „Ucenicia literaților depinde (și voi veni cu o banalitate!), pe de o parte, de prezența talentului la învățăcel, și, pe de alta, de voința de a ingurgita și digera mii de pagini, dar și atunci cu rezultatul de unu la mie produs superior. Talentul ține la sigur de sfera geneticului, el nu înțelege ca la instalatori sau la pompieri școala lui «fă ca mine». El combină mii și mii de elemente descoperite sau inventate ca până la urmă să emită prețiosul și nu întotdeauna unanim acceptatul nou.”   

          În ultimii doi ani, Revista literară a publicat, la rubrica Debut, mai mulți liceeni și studenți, tineri și tinere de talent, care, cu timpul, ar putea deveni nume de referință în cultura și literatura română. Iată doar câteva dintre ele: Maria Dabija, Vitalie Colț, Anna Rosier, Iulia Iaroslavschi, Artiom Oleacu, Ioana Isac, Dan Negară, Veronica Ștefăneț, Artur Cojocaru... Marea bucurie, entuziasmul ultimului, manifestate în momentul când și-a văzut primele versuri publicate în RL, pot fi exprimate în scris doar de pana unui maestru.        

          Până atunci, le transmit tuturor urări de succes și, totodată, îi rog să nu uite un lucru: viața și activitatea scriitoricească trebuie (și chiar merită!) a fi luate în serios, a fi trăite din plin.

          Eventualilor mei ucenici sau imitatori, ca să-l parafrazez, la final, pe maestrul Necuvintelor, le promit să-i amendez cu dragostea mea.

Читайте на 123ru.net

Другие проекты от 123ru.net



Архангельск

Еда наших: Якутская кухня в уникальном проекте Food.ru



VIP

Документальный фильм «Газпром-Медиа» покажут на НТВ и крупнейших российских платформах 
в День памяти и скорби 22 июня




Українські новини

Робота водієм у Таксі 571 (Київ)



Новости 24 часа

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: Более 12 тысяч жителей Москвы и Московской области получают повышенную пенсию за работу в сельском хозяйстве



Game News

Model viewer forensics reveal that Elden Ring: Shadow of the Erdtree's Dancing Lion boss is actually two little guys piloting it around



Москва

РИА: главу "Уральских заводов" подозревают в мошенничестве на 50 млн рублей



News Every Day

Who could England get next in Euro 2024 knockout stage after going through to last-16?



Авто

В центр Кронштадта из центра Петербурга и Петергофа теперь можно добраться на метеорах



Москва

Игровые мониторы Philips Evnia 27M2N3200A и 24M2N3200A предлагают новый уровень качества геймплея



Анастасия Волочкова

Шаманские танцы в полуголом виде: Волочкова предстала в непотребном виде



Москва

Лев Додин получил «Золотую маску»



Уимблдон

Елена Рыбакина впервые в 2024 году сыграла на Уимблдоне



Москва

Вебкам-студия MONTANA в Санкт-Петербурге



Крым

Организованных тургруп из Новосибирска в Крыму нет



Симферополь

В Симферополе предупредили об антитеррористических учениях



Москва

Как выбрать лучший строительный субподряд



Москва

Собянин: 17 московских стационаров работают в полностью цифровой среде



Москва

Экологи «Россети Центр» и «Россети Центр и Приволжье» показали высокий профессионализм на Всероссийском конкурсе



Другие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.



Новости 24/7 Все города России




Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часа






Персональные новости

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. . Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.



Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Экологи «Россети Центр» и «Россети Центр и Приволжье» показали высокий профессионализм на Всероссийском конкурсе





Путин в России и мире
Москва

Россия получит доступ к военным базам и аэродромам Индии, что создаст угрозу США


Лукашенко в Беларуси и мире
Минск

Белорусские рабочие будут строить АЭС в России




123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.





Зеленский в Украине и мире
Киев

Захарова назвала заявление Киева о Крыме как военной цели «калькой с нацистской концепции»


Навальный в России и мире


Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России






Загрузка...

Загрузка...



Коммерсантъ

Аванса хватило на четыре года // Реставратору объектов Московского Кремля дали срок по делу о мошенничестве



Москва

«Колакта кыштырдауга уяна». Бер ир-атның колагына 1,2 см озынлыктагы таракан оялаган

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.net



Спонсоры 123ru.net