[27. Ramazan] Ramazan Çocuk
Bugün ne yapıyoruz?
Dua edelim: Allah'ın verdiği tüm nimetler için şükredelim. Dünyanın farklı yerlerinde her gün aç uyuyan insanlar olduğunu düşünelim ve onlar için dua edelim.
Doğayı sevmek ve korumak
Biricik Peygamberimiz (sas), insan dışındaki canlılara; hayvan ve bitkilere büyük sevgi beslerdi. Hatta bir hadisinde şöyle buyuruyordu: “Yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.”
Her konuda ümmetine örnek olan Efendimiz (sas), en başta kendisi beş yüz hurma ağacı diker ve ağaç dikmenin önemini, “Kıyamet kopar da sizden birinizin elinde bir hurma fidanı bulunursa, eğer helakten önce onu dikmeye güç yetirebilecekse, onu diksin.” sözüyle anlatır. Efendimiz (sas), bir başka hadislerinde ise ağaç dikmenin sadece bu dünyayı değil, kişinin ahiretini de güzelleştirdiğini şöyle vurgular: “Bir Müslüman bir ağaç diker de bunun meyvesinden insan, evcil veya vahşi hayvan veya bir kul yiyecek olsa, yenen şey onun için bir sadaka hükmüne geçer.”
Haksız olarak bir serçeyi öldürenden, Allah'ın kıyamet gününde hesap soracağını bildiren Efendimiz (sas), ayrıca kuşların yuvalarının bozulmamasını, yumurta ve yavrularının alınmamasını, hayvana işkence edilmemesini, yük hayvanlarına fazla yük yüklenmemesini de emretmiştir.
Uykudan önce…
“Yatmadan önce üç Kulhü, bir Elham okuyun.” öğüdünü, büyüklerinizden çok duymuşsunuzdur. Üç İhlas ve bir Fatiha okumanın neredeyse Kur'an-ı Kerim'in tamamını okumak gibi olduğunu Sevgili Peygamberimiz buyurmuşlardır. Ayrıca yatsı namazından hemen sonra veya yatmadan önce Bakara Sûresi'nin “Amenerresulü” ile başlayan 285. ve 286. ayetlerini okumanın çok faydalı olduğunu da bilirsiniz. İsterseniz uykudan önce şu duayı okuyabilirsiniz:
“Yattım sağıma,
Döndüm soluma,
Sığındım Allah'ıma.
Sağ yanımda melekler,
Şahit olun dinime, imanıma.
İnandım, iman getirdim,
Ölüp dirileceğime.
Eşhedü en lâ ilâhe illallah
Ve eşhedü enne Muhammeden Resulullah.”
Merhaba arkadaşlar, biz Çanakkale'den Mehmet Akif Özkan (5) ile Asude Zehra Özkan (6). Ramazan'ı ve iftar saatinde patlayan topu çok seviyoruz. Annem ve babam ile birlikte biz de tekne orucu tuttuk ve dondurmayı kaptık. Haydi arkadaşlar herkese hayırlı Ramazanlar.
Ben Muhammed Said Korkmaz (8). Orucumu iki tane eksikle baştan itibaren tutuyorum. O iki orucu da oynayıp yorulmuş ve uyumuştum. Annem ve babam uykumdan uyandıramadıkları için tutamadım. Şimdi ise sahura kadar uyumuyorum. Sahuru yaptıktan sonra uyuyorum. Hayırlı Ramazanlar.