Бледанс оголила интимные части тела на камеру

Россиянам назвали самые недорогие авиапутешествия на 8 марта

Наталья Касперская: InfoWatch, рейтинг Forbes и другие факты биографии

Зеленский призвал ЕС ввести новые санкции против России из-за «оккупации» Крыма


160*600

Новости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

Актуальные новости сегодня от ValueImpression.com


Опубликовать свою новость бесплатно - сейчас
Загрузка...

Protest frilensera u Beogradu: Sastanak sa Vladom o porezu 18. januara

3
Protest frilensera u Beogradu: Sastanak sa Vladom o porezu 18. januara

Radnici na internetu i drugi frilenseri protestovali su 16. januara u Beogradu, tražeći od države da odustane od mera kojim se retroaktivno oporezuju pet godina unazad. Oni su posle protesta ispred Skupštine Srbije prošetali centralnim gradskim ulicama do zgrade Vlade Srbije, a potom i do Trga Slavija.

Predstavnik Udruženja radnika na internetu, koje je organizovalo protest, Miran Pogačar rekao je da je tokom protesta stigao poziv iz kabineta premijerke Ane Brnabić da u ponedeljak, 18. januara, dođu u Vladu kako bi počeli pregovore.

Navodeći da će sastanku prisustvovati i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, Pogačar je rekao da će protesti biti nastavljeni ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

"Ovo je mala pobeda ljudi, ali ovo nije kraj", rekao je Pogačar i dodao da "porez treba da se plaća, ali tek po donošenju novog zakona koji će regulisati status radnika na internetu".

Prema rečima Pogačara, retroaktivno plaćanje višegodišnjeg poreza o kojem ranije nisu ni bili obavešteni, ali to sada od njih traži vlast, jeste "državna pljačka".

Na protestu pod sloganom "Stop pljački radnika na internetu" okupili su se i frilenseri iz više gradova Srbije, a protest su podržali Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije kao i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost, koji su naveli da će pomoći da se zahtevi Udruženja radnika na internetu nađu na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

Na čelu protestne kolone bio je transparent "Porez da, pljačka ne", a učesnici su nosili i poruke poput "Ne uništavajte frilensere", "Prvo zakon, onda porez", "Jesmo za pravedan poreski model, nismo za nepravedan harač" i "Ko radi boji se gladi?".

Radnici na internetu organizovali su se u neformalnu grupu u oktobru 2020. godine, kada je Poreska uprava poslala više od 2.000 "zahteva za kontrolu", odnosno rešenja sa sumama i kamatama koje su u obavezni da plate u okviru poreza i doprinosa.

Radnici su dužni da porez plate retroaktivno, na zarade za poslednjih pet godina. U upozorenjima Poreske uprave kao dužnici za porez posebno se spominju influenseri i jutjuberi koji prihode ostvaruju preko društvenih mreža.

"Usred pandemije žele da nam uzmu i do 80 odsto svega što smo zaradili u proteklih pet godina. Optužuju nas da smo utajivači poreza, da tražimo povlašćen položaj, svađaju nas sa drugima. Pozivaju se na zakon donet pre 20 godina prema kojem nismo niko – ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci", naveli su organizatori, optužujući državu da im "ne dozvoljava da budu jednaki sa drugima".

Organizatori protesta i okupljeni radnici na internetu od države traže obustavu naplate dugovanja i pokretanje pregovora sa državom.

"Budžetskoj kasi fali 4,2 milijarde evra i ta rupa se popunjava preko pleća radnika na internetu. Setili su se sada svih nas kada im treba novac potrošen na gradnju stadiona, pravljenje logotipa javnih preduzeća, dok opraštaju dugove najvećim dužnicima", naveli su organizatori.

Poreska uprava Srbije je svoje poslednje aktivnosti objasnila time da "veliki broj frilensera, odnosno radnika koji ostvaruju zaradu radeći po potrebi za strane kompanije preko interneta, krši zakon neplaćanjem poreza i doprinosa na prihode koje dobijaju iz inostranstva".

Sa druge strane, radnici na internetu smatraju da Poreska uprava do sada nije uradila mnogo na edukaciji frilensera o njihovim obavezama.

Oni pitaju zbog čega im godinama rešenja za plaćanje poreza nisu uopšte stizala, smatraju da su porezi za njihovu vrstu rada previsoki, neregulisani, te da su procedure plaćanja ove vrste poreza komplikovane i netransparentne.

Ovo je drugi po redu protest radnika na internetu, nakon što je prvi organizovan 30. decembra ispred zgrade Vlade Srbije i Ministarstva finansija. I tada su zahtevi bili isti.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u decembru da je spreman da o ovom problemu razgovara sa frilenserima, ali tek za nekoliko meseci, kada se bude pripremao novi set Zakona o porezu na dohodak građana, prenela je televizija N1.

Dva dana pre subotnjeg protesta, komentar je stigao i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Upitan da prokomentariše najavljenu radikalizaciju protesta frilensera koji od države traže da se pronađe način na koji bi mogli da regulišu svoje poreske obaveze, Vučić je 14. januara poručio da protesti nisu rešenje i da oni jedino mogu sa državom da pregovaraju o tome od kada treba da se plati porez, a ne da li ga treba platiti.

Obaveze frilensera u nekim državama regiona zaista su niže, pa tako u Severnoj Makedoniji frilenseri plaćaju samo porez od 10 odsto na prijavljeni prihod, a u Bosni i Hercegovini porez na dohodak od 10 odsto i zdravstveno osiguranje četiri odsto, pokazuju podaci Radija Slobodna Evropa.

Srbija je u decembru 2018. bila na desetom mestu u svetu, a na četvrtom u Evropi po obimu radne snage na onlajn platformama, prema podacima Oksfordskog instituta za internet.

Srbija, prema izveštaju Svetske banke iz 2015, ima više od 76.000 radnika na onlajn platformama.


Персональные новости
Новости от PixFuture.com на News.123ru.net


Видео-новости от VDO.AI на News.123ru.net

Загрузка...

Комментарии

Комментарии для сайта Cackle

Читайте на 123ru.netДругие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.Новости 24/7 Все города России

Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часаЗагрузка...


Новости России

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. Отели в Москве — здесь. Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.