Загрузка...

Buduća Vlada Srbije: Vulin šef policije, Stefanović odbrane, Selaković diplomatije

9
Buduća Vlada Srbije: Vulin šef policije, Stefanović odbrane, Selaković diplomatije

Ministar spoljnih poslova u novoj Vladi Srbije biće Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović će biti ministarka rudarstva i energetike, dok Siniša Mali i Zlatibor Lončar ostaju u svojim resorima - finansija i zdravstva.

U Vladu ulaze dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković kao ministarka kulture i informisanja, Tomisalav Momirović će biti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zamenica direktora Insituta Milan Jovanović "Batut" i članica Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19 Darija Kisić Tepavčević biće ministarka za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Ratko Dmitrović iz Sprskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića biće ministar za brigu o porodici i demografiji.

U Vladu ulazi i Gordana Čomić, nekadašnja funkcionerka opozicione Demokratske stranke, kao ministarka za ljudska prava i društveni dijalog.

Ministarka privrede biće Anđelka Atanacković, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede vodiće Branislav Nedimović, Ministarstvo zastite životne sredine Irena Vujović.

Na čelu trgovine, turizma i telekomunikacija biće Tatjana Matić, Ministarstvo pravde vodiće Maja Popović, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, Ministarstvo za evropske integracije Jadranka Joksimović, Ministarstvo omladine i sporta i omladine ostaje Vanji Udovičiću, a na čelu Ministarstva za brigu o selu biće Milan Krkobabić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripalo je Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i ime ministra koji će voditi ovaj resor biće naknadno saopšteno.

Imena budućih ministara saopštila je mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić nakon sednice predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), koja je osvojila više od dve trićine mandata u Skupštini Srbije. Ona se obratila javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije i liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem.

Nova lica, više žena i rotacije ministarskih mesta

Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu ukazuje da je među budućim ministrima niz mlađih imena iz SNS-a, poput Irene Vujović ili Marije Obradović, da ima više žena, ali da je sve u skladu sa onim što je najavljivano, uključujići i neke "potpuno nelogične odluke".

"Recimo minstarstvo koje je dodeljeno Dariji Kisić Tepavčević, ali već smo navikli da vidimo te čudne rotacije unutar SNS-a", kaže Spasojević.

On podseća da su mediji objavljivali da će u Vladi biti i Gordana Čomić i Tomislav Momirović i dodaje da tu nema nekih velikih iznenađenja.

Rotacija Vulina i Stefanovića

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je, odgovarajući na pitanja novinara o rokadi na čelu ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, da je to bio njegov predlog kao nosioca izborne liste koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima 21. juna. Dodao je da je njegov predlog bio i prelazak Zorane Mihalović u Ministarstvo energetike i rudarstva.

"I ako bilo ko misli da je odlazak u Ministarstvo odbrane kazna, ja moram da vam kažem da je to, na neki način, moje ministarstvo i ako neko hoće da kaže da je kazna neka razmisli o tome", naveo je Vučić.

On je bio ministar obrane u prvoj Vladi koju je formirao SNS nakon izbora 2012. kada je ova stranka došla na vlast.

Vučić je rekao da je u prethodnih nekoliko godina Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo neuporedivo bolje rezultate od perioda kada bivše vlasti, da je smanjen broj ubistava za oko 25 posto a razbojništava za oko 23 posto i da je ukupan broj krivičnh dela drastično manji.

"Rokadu na čelu Ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane treba razumeti u kontekstu sve češćih spekulacija o sukobu između Vučića i Stefanovića. Jasno je da je ministarstvo vojske manje važno i Vulin je prebačen na poziciju na kojoj se ceni odanost. Mislim da je to jedini razlog", navodi Spasojević.

On dodaje da je dobra vest to što Vulina više "nećemo da gledamo u lažnim vojnim uniformama".

Nekoliko dana uoči saopštavanja novog sastava Vlade, Vučić je poručio da će država pobediti mafiju.

"Neki ljudi su pomislili da je najisplativiji posao da budu mafijaši, da ubijaju ljude, da otimaju naše građane, da seju strah", naveo je predsednik Srbije u video poruci objavljenoj na Instagramu 19. oktobra.

Socijalistima samo dva ministarstva

Socijalističkoj partiji Srbije, koja je koalicioni partner Srpskoj naprednoj stranci od 2012. godina kada su prvi put formirali zajedničku vladu, ovoga puta su pripala samo dva ministarska mesta - resor prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministarstvo bez portfelja.

"Bilo je nekakvih neslaganja unutar Srpske napredne stranke oko potencijalnog imena jednog od ministara bez portfelja", rekao je Vučić.

Za politikologa Dušana Spasojevića politički gledano zanimljivije od personalnih rešenja je to kako je prošao SPS.

"Ova partija deli sudbinu srpske opozcije i dobiće onoliko koliko im naprednjaci dozvole. Imajući u vidu da su dobili predsednika skupštine to je donekle realan odnos snaga, naročito sa pojavom Šapića koji je još kooperativniji", ocenjuje Spasojević.

Međutim, on navodi da to što su se oko svega dogovorili a da se jedino još uvek ne zna ko će voditi Ministatrstvo prosvete govori koliko ih ne interesuje ta tema.

Gašić ostaje na čelu BIA

Vučić je izjavio da Bratislav Gašić ostaje na čelu Bezbednosno informativne agencije (BIA) i da o tome uopšte nije bilo reči na sednici.

Takođe je preneo da odluke o novim ministrima nisu donete jednoglasno, da je protiv bilo jedan ili dva glasa.

Vučić je preneo i da će novi generalni sekretar Predsedništva Srbije umesto Nikole Selakovića, biti Suzana Paunović, sadašnja direktorka za ljudska i manjinska prava pošto će ljudska i manjinska prava biti u okviru Ministarstva koje će voditi Gordana Čomić.

Prema Vučićevim rečima još se raspravlja o potencijalno još jednom ministru bez portfelja. Naveo je da će se on kao predsednik stranke konsultovati sa mandatarkom i da će ona tu odluku saopštiti u ponedeljak 26. oktobra.

Šta SNS traži od mandatarke?

Vučić je izjavio da je stranka zahtevala od mandatarke da se zemlja energičnije nego ikada suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji.

Poručio je da je to lično tražio i da će lično na tome da insistirati svakoga dana.

"Srbija ne može i ne sme da bude Kolumbija, da se događaju mafijaška ubistva svaki dan već kao što smo imali jedan period da u godinu dana nismo imali više od dva mafijaška ubistva", rekao je Vučić.

Takođe je naveo da je insistirano na tome da ekonomija mora da napreduje ogromnom brzinom.

"Razume se da Vlada mora da čuva samostalnost i nezavisnost Srbije i ono što mora da bude veoma naglašeno to je evropski put Srbije i ispunjavanje naših obaveza u skladu sa onim što jesu vrednosti Evropske unije, a ne da Srbiji bude nametano da uradi ono što nijedna članica EU nije uradila", poručio je Vučić ne precizirajući na šta konkretno misli.

Očekivanja od nove Vlade

Nova Vlada, koju će voditi dosadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić, imaće 21 ministarstvo.

Uz SNS, koja je na izborima 21. juna osvojila ubedljivu većinu, Vladu će činiti i njihov dosadašnji partner Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića i Srpski patriotski savez – SPAS Aleksandra Šapića, koji je do sada bio u opoziciji.

U novoj vladi biće i stranke manjina koje će, kako je najavio Vučić, dobiti mesta državnih sekretara i direktora javnih preduzeća. Cenzus su prešle četiri manjinske partije, ali za sada nije saopšteno koje će biti deo vlasti.

Upitan šta se može očekivati od nove Vlade, politikolog Dušan Spasojević kaže da građani mogu očekivati kontinuitet i dominaciju predsednika republike u odnosu na Vladu.

"Slične politike, slična lica i bez nekih posebnih trzavica narednih godinu i po. Sve zavisi od toga da li će i opozicija uspeti da se konsoliduje", navodi Spasojević.

Koji su novi resori?

Skupština Srbije bi u ponedeljak, 26. oktobra, trebalo da završi raspravu i glasa o novom Zakonu o ministarstvima, kojim je predviđeno da nova Vlada Srbije ima 21 ministartsvo.

Uz postojeća, biće tri nova resora - Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i Ministarstvo za brigu o selu.

Kako se navodi u Predlogu zakona, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog baviće se položajem nacionalnih manjina, pitanjima ravnopravnosti polova, pripremati propise koji se odnose na položaj udruženja i organizacija civilnog društa, izuzev političkog i sindikalnog organizovanja. Ministarstvo bi trebalo i da inicira dijalog sa civilnim društvom o pitanjima od zajedničkog interesa.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju trebalo bi da se bavi pitanjima koja se odnose na sistem porodične zaštite, brak, populacionu politiku, planiranje porodice, unapređenjem i razvojem demografske politike, politike nataliteta i kvaliteta i produžetka života.

Ministarstvo za brigu o selu trebalo bi da se bavi strateškim položajem sela i seoskog stanovništva, predlaganjem mera za unapređenje uslova života i rada na selu i negovanjem tradicije i tradicionalnog načina života na selu.

Šta dalje?

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić bi svoj kabinet i ekspoze u parlamentu trebalo da predstavi u sredu, 28. oktobra. Tada bi nova vlada trebalo da položi zakletvu i time i zvanično otpočne svoj mandat.

Od izbora u Srbiji prošlo je 126 dana, što formiranje aktuelne vlade čini najdužim u poslednjih 20 godina.

Izbori su održani 21. juna, a lista Srpske napredne stranke osvojila je 188 od 250 poslaničkih mesta. Koalicija Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija osvojila je 32 mandata, a Srpski patriotski savez - SPAS 11 mandata.

Mesta u parlamentu imaju i stranke nacionalnih manjina - Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pravde i pomirenja, SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa.

Skupština Srbije konstituisana je 3. avgusta i tada je počeo da teče zakonski rok od 90 dana za formiranje nove Vlade Srbije, koji ističe 3. novembra.

Nova Vlada imaće ograničen mandat i vanredni parlamentarni izbori biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, zajedno sa redovnim predsedničkim izborima, najavio je Vučić.

On je skraćeni mandat nove Vlade obrazložio rekavši da "želi da se snage koncentrišu i da kao štih-proba rade godinu i po dana i svu snagu usmere na reforme".

(Saradnja na tekstu: Iva Martinović)

Загрузка...

Комментарии

Комментарии для сайта Cackle

Читайте на 123ru.net


Другие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.Новости 24/7 Все города России
Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часаЗагрузка...

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. Отели в Москве — здесь. Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.