Загрузка...

Какво се крие зад визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск

4

Преди броени дни в столицата на Беларус пристигна главата на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин. Доколкото обикновено Путин води преговорите с Лукашенко на друго ниво, това посещение предизвика особено внимание. Какво са обсъждали Наришкин и Лукашенко? Самият Лукашенко сам се изказа по този повод доста двусмислено: «Ние дори не крием, че обстановката […]

Какво се крие зад визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск

Преди броени дни в столицата на Беларус пристигна главата на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин. Доколкото обикновено Путин води преговорите с Лукашенко на друго ниво, това посещение предизвика особено внимание. Какво са обсъждали Наришкин и Лукашенко?

Какво се крие зад визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск

Самият Лукашенко сам се изказа по този повод доста двусмислено:

«Ние дори не крием, че обстановката в страната около нас е трудна, имам предвид Съюзната държава».

Наистина, тази «сложна обстановка» има вътрешна и външна съставна част.

След броени дни изтича т.нар. «ултиматум» на Тихановская, която заплаши, че ще парализира нормалния живот в Беларус, ако Лукашенко не подаде оставка.

Тя призова към стачка железопътните работници.

Обективно погледнато, намирайки се зад граница Тихановская не притежава съответните финансови и организационни ресурси, за да реализира нещо подобно.

Едва ли белоруските правоохранители ще пропуснат да видят как в страната им някакви си хора ще преградят жп линиите.

Но може би идеята е точно такава.

В края на септември именно Сергей Наришкин предупреди, че в Беларус с активното съдействие на спецслужбите на САЩ се подготвя мащабна провокация.

В работата с белоруската опозиция американците насочват фокуса на вниманието към повишаването на активността на силовото крило сред представителите на радикалните националисти. Държавният департамент развихри сериозна работа по повод включването към протеста на екстремистки елементи.

Тогава руското разузнаване заяви, че е възможно убийството на слещенослужител от белоруската католическа църква с цел въвличането на релиозните общности към масовите протести.
Не е изключено в Беларус да се забележи нещо подобно, което ще бъде осъществено в рамките на провокативни опити да се блокира нормалната дейност на държавата и нейната инфраструктура.

Вероятно това ще се осъществи с помощта на длъжностни лица, заинтересовани от смяната на властта в страната.

В този смисъл визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск за личен разговор с Лукашенко придобива смисъл.
Но «трудната обстановка» около Съюзната държава има и своя вътрешна съставна част.

Победата на Лукашенко на президентските избори с този си висок резултат предизвика голямо недоворие както в Беларус, така и на Запад.

Ако трябва да назоваваме нещата с истинските им имена, Лукашенко се задържа на власт само на щиковете на силоваците си и при пряката подкрепа от страна на Кремъл, който изяви готовност да му изпрати помощ.
Няма да е изненада, ако в Москва сега очакват от Минск реални движения по отношение буксиращата интеграция в рамките на Съюзната държава.
На този етап това не се случва.

Темата за конституционната реформа, която е жизнено необходима за стабилносттат в Беларус, откровено се отлага…

Желанието на Лукашенко да се понесе по течението, както се казва, може да се разбере, че едва ли в този момент някой ще се съгласи на това.

Влакът тръгна.

Напълно е възможно главата на руското външно разузнаване да пристигна в Минск точно по тази причини — деликатно да напомни това горното.
Петя Паликрушева

Какво се крие зад визитата на главата на руското външно разузнаване в Минск

Читайте на 123ru.net


Другие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.Новости 24/7 Все города РоссииAliExpress RU&CIS

Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часаСлот 11
Загрузка...

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. Отели в Москве — здесь. Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.