Ролан Гаррос

Самсонова проиграла в первом круге Открытого чемпионата Франции


160*600

Новости сегодня на DirectAdvert

Новости сегодня от Adwile

Актуальные новости сегодня от ValueImpression.com


Опубликовать свою новость бесплатно - сейчас


Genocidul uigur, „Charlie Hebdo” și „sufletul slav”

7
Genocidul uigur, „Charlie Hebdo” și „sufletul slav”

Dacă în chestiunea baletului diplomatic din jurul Ucrainei (cu șeful diplomației SUA, secretarul de stat Antony Blinken, în vizită ieri la Berlin pentru a discuta chiar asta) nu s-a înregistrat ieri vreun progres, în schimb un mare șoc politic a fost acceptarea realității genocidului uigur de către parlamentul Franței.

Cum o rezumă Le Monde, cu 169 de voturi pentru și doar un singur vot împotrivă, l’Assemblée nationale a adoptat joi, 20 ianuarie, printr-un scrutin public, o rezoluție prin care e denunțat „genocidul” în curs al uigurilor, minoritatea musulmană din Xinjiang persecutată de regimul comunist de la Pekin.

Înainte de asta, în 2021, cinci parlamente din Europa au adoptat deja moțiuni similare (în Belgia, Olanda, Cehia, Lituania și Marea Britanie). O moțiune a grupului conservator a reunit și diferitele sensibilități politice ale Camerei Comunelor din Canada. La fel, în Statele Unite, executivul însuși este cel care a propus și susținut termenul de genocid.

De altfel, cum o amintește la Londra Financial Times, China duce acum un război de facto, de represalii, diplomatice și economice, împotriva măruntei republici baltice Lituania, care nu doar că recunoaște realitatea genocidului împotriva uigurilor, dar a permis și deschiderea în capitală, Vilnius, a unei ambasade a Taiwanului, insulă a cărei independență nu este recunoscută de Pekin.

Cum o scrie Libération, cotidianul stângii intelectuale pariziene, fondat de Jean-Paul Sartre, textul Adunării Naționale ar fi fost votat la unanimitate, dacă n-ar fi fost opoziția unui parlamentar membru al partidului comunist francez.

Cotidianul conservator Le Figaro menționează însă și rezervele unui alt mic grup parlamentar de extrema stângă, Les Insoumis (Nesupușii) ai lui Jean-Luc Mélenchon, care estimează că o formulă mai potrivită ar fi fost „​crimă împotriva umanității”, iar nu „​genocid” comis de China.

Organul de presă al partidului comunist francez, L’Humanité, nu face însă decât să relateze circumstanțele rezoluției parlamentare, fără vreun comentariu ideologic.

Cât despre cotidianul catolic La Croix, el atrage atenția că asta se petrece cu câteva zile numai înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pekin.

În ce constă genocidul uigurilor

Cum o rezumă France 24: „​Sterilizări și avorturi forțate, violuri, torturi, copii smulși de la părinți, recoltare de organe, lagăre de internare și reeducare, execuții, distrugerea moscheilor și a patrimoniului cultural, supraveghere în masă…"

Textul adoptat de parlament trece în revistă o lungă listă a crimelor imputate regimului chinez. Rezoluția arată, de asemenea, îngrijorare față de de soarta rezervată celorlalte „minorități turcofone” (kazahi, kirghizi, uzbeci și tătari) de către Pekin”.

Ucraina — țară tampon

Cât despre Ucraina, anunțând întâlnirea, astăzi la Geneva, între același itinerant Antony Blinken și omologul său rus Serghei Lavrov, Libération trece în revistă amenințările reciproce și avertismentele pe care și le aruncă SUA și Rusia.

Kremlinul a anunțat exerciții navale masive pentru lunile ianuarie și februarie, duse pe mai multe oceane și mări din întreaga lume. Asta în vreme ce Washingtonul promite un răspuns sever în cazul unei invazii a Ucrainei.

Și, de parcă situația n-ar fi suficient de tensionată, Rusia a anunțat joi manevre navale de mare amploare, mobilizând peste 140 de nave de război și în jur de 10.000 de militari în Oceanul Atlantic, în Arctica, Pacific şi în Marea Mediterană.

Pentru a împinge cât se poate descurajarea militară, Washingtonul a aprobat transferul de arme, în special rachete antitanc de tip Javelin, pe care, anterior, Donald Trump a tot întârziat să le livreze Kievului.

În acest timp, cum o subliniază Washington Post, Joe Biden s-a văzut nevoit să își clarifice remarcile prin care părea a lăsa de înțeles că ar fi gata să accepte o „​incursiune minoră”​ a Rusiei în Ucraina. „Vreau să fie clar”, a spus Biden. „Dacă Putin alege să invadeze, Rusia va plăti un preț foarte greu”.

Remarca lui Biden stârnise mare indignare la Kiev. Cum a scris-o pe Twitter președintele Volodimir Zelenski: „​Vrem să amintim națiunilor mari că nu există incursiuni minore și națiuni mici.”

Charlie Hebdo, Repin și „​sufletul slav”

Pe acest fundal, Putin și Rusia lui rămân un mister cețos (cu toate că s-a ajuns la reînvierea acelei profesiuni ad-hoc botezată odinioară „​kremlinologia”, despre care am mai scris aici). Revin acum, de pildă, în presă, speculațiile ieftine despre „sufletul slav” și „nostalgia rusă”.

Și iată că pornind de aici săptămânalul satirico-politic francez Charlie Hebdo oferă, în stilul acela dureros de serios și erudit pe care îl abordează uneori, mai ales în cronicile lui Philippe Lançon, omul care și-a pierdut maxilarul după ce a primit o rafală de mitralieră în plină figură în atentatul islamist din ianuarie 2015, Charlie Hebdo așadar oferă un comentariu despre ceea ce ar însemna mult demonetizatul „sufletul slav”, pornind de la o expoziție, la Paris, despre pictorul rus Ilia ­Repin (1844–1930).

Expoziția se numește de altfel: Pictând sufletul Rusiei. Repin este, printre altele, pictorului celebrului tablou Cazacii Zaporojeni îi scriu (măscări) sultanului… (care poate fi admirat aici, pe blogul meu despre Ucraina, de la Europa Liberă). Repin a fost cel mai mare pictor realist al Rusiei înainte de revoluția bolșevică și, cum o amintește Charlie Hebdo, după victoria bolșevică, care l-a prins în Finlanda, el a refuzat să revină în noua URSS și a murit în Finlanda, deși cvasi-totalitatea tablourilor lui rămăseseră în URSS.

Charlie se concentrează pe sala în care sunt expuse tablourile politice realizate de Repin sub regimul țarist, tablouri care arată — într-o vreme în care se dezvolta deja fotografia, însă cu mai multă forță — tineri revoluționari, așa-numiții narodniki ["cei care merg spre popor"]. Un asemenea tablou este cel reprodus aici (cf. foto mai sus): Înainte de spovedanie (pictat între 1879-1885).

Scrie Charlie Hebdo: „Un condamnat la moarte primește în clarobscur vizita unui popă care îi arată crucea. Care va fi reacția acestui răzvrătit cu plete, palid și scofâlcit, abia învelit într-o manta cenușie? Conservatorii, habotnicii, se așteaptă ca el să accepte să se spovedească. Sovieticii, exact invers, au rebotezat tabloul: Refuzul spovedaniei.”

După o asemenea revelație perturbată, care arată că același tablou poate fi interpretat în două moduri total opuse și care se exclud reciproc, Charlie Hebdo continuă: „​Repin pictează de fapt tensiunea într-un moment în care nu știm deloc ce va urma.”

Avem aici, iată, esența însăși a artei autentice, care refuză să se lase instrumentalizată politic și care devine suspectă tocmai prin faptul că nu se lasă înregimentată de către puternicii zilei.

Комментарии

Комментарии для сайта Cackle

Читайте на 123ru.net

Другие проекты от 123ru.netАрхангельск

Школьники из Архангельска стали лучшими в Просветительских играхVIP

Телепремьера второго сезона «Эпидемии» состоится на ТНТ 30 мая


Новости 24 часа

В России остановлено производство вакцин от коронавируса «КовиВак» и «ЭпиВакКорона»Game News

Final Fantasy 14 now works on Steam DeckМосква

Любимые песни о любви, преданности, надежде прозвучали в честь Дня Победы в Измайловском паркеNews Every Day

Love Island villa in Majorca takes shape with huge pool and firepit spotted ahead of show launchИнтернет

В Якутии выявлено 43 новых случая коронавирусаМосква

Михаил Шахназаров дал Андрею Макаревичу понять, кто тот естьКарла Бруни

Канны-2022: Алисия Викандер, Тильда Суинтон и Карла БруниМосква

За прошедшие сутки огнеборцы ГКУ МО «Мособлпожспас» ликвидировали 34 очага возгораний сухой травы на территории ПодмосковьяРолан Гаррос

Самсонова проиграла в первом круге Открытого чемпионата ФранцииМосква

Комбинированную вакцину от гриппа и коронавируса создают ИСКЧ и НацимбиоАлександр Лукашенко

Лукашенко объяснил, почему санкции против Москвы и Минска ударили по ЗападуСимферополь

Анекдот дня: звонит как-то Путину министр финансов СШАМосква

Комбинированную вакцину от гриппа и коронавируса создают ИСКЧ и НацимбиоМосква

Собянин: строительство восточного участка Большой кольцевой линии метро завершено на 77%Москва

Путин объяснил, что переход на расчеты в нацвалютах сказывается на укреплении рубляДругие популярные новости дня сегодня


123ru.net — быстрее, чем Я..., самые свежие и актуальные новости Вашего города — каждый день, каждый час с ежеминутным обновлением! Мгновенная публикация на языке оригинала, без модерации и без купюр в разделе Пользователи сайта 123ru.net.

Как добавить свои новости в наши трансляции? Очень просто. Достаточно отправить заявку на наш электронный адрес mail@29ru.net с указанием адреса Вашей ленты новостей в формате RSS или подать заявку на включение Вашего сайта в наш каталог через форму. После модерации заявки в течении 24 часов Ваша лента новостей начнёт транслироваться в разделе Вашего города. Все новости в нашей ленте новостей отсортированы поминутно по времени публикации, которое указано напротив каждой новости справа также как и прямая ссылка на источник информации. Если у Вас есть интересные фото Вашего города или других населённых пунктов Вашего региона мы также готовы опубликовать их в разделе Вашего города в нашем каталоге региональных сайтов, который на сегодняшний день является самым большим региональным ресурсом, охватывающим все города не только России и Украины, но ещё и Белоруссии и Абхазии. Прислать фото можно здесь. Оперативно разместить свою новость в Вашем городе можно самостоятельно через форму.Новости 24/7 Все города России
Загрузка...


Топ 10 новостей последнего часа


Персональные новости

123ru.net — ежедневник главных новостей Вашего города и Вашего региона. 123ru.net - новости в деталях, свежий, незамыленный образ событий дня, аналитика минувших событий, прогнозы на будущее и непредвзятый взгляд на настоящее, как всегда, оперативно, честно, без купюр и цензуры каждый час, семь дней в неделю, 24 часа в сутки. Ещё больше местных городских новостей Вашего города — на порталах News-Life.pro и News24.pro. Полная лента региональных новостей на этот час — здесь. Самые свежие и популярные публикации событий в России и в мире сегодня - в ТОП-100 и на сайте Russia24.pro. С 2017 года проект 123ru.net стал мультиязычным и расширил свою аудиторию в мировом пространстве. Теперь нас читает не только русскоязычная аудитория и жители бывшего СССР, но и весь современный мир. 123ru.net - мир новостей без границ и цензуры в режиме реального времени. Каждую минуту - 123 самые горячие новости из городов и регионов. С нами Вы никогда не пропустите главное. А самым главным во все века остаётся "время" - наше и Ваше (у каждого - оно своё). Время - бесценно! Берегите и цените время. Здесь и сейчас — знакомства на 123ru.net. Отели в Москве — здесь. Разместить свою новость локально в любом городе (и даже, на любом языке мира) можно ежесекундно (совершенно бесплатно) с мгновенной публикацией (без цензуры и модерации) самостоятельно - здесь.Загрузка...

Загрузка...

Экология в России и мире
Москва

Юные ботаники Московского дворца пионеров учатся составлять формулы цветков

Путин в России и мире
Москва

Лукашенко объяснил, почему санкции против Москвы и Минска ударили по Западу


Лукашенко в Беларуси и мире
Минск

Путин объяснил Лукашенко причину укрепления рубля
123ru.netмеждународная интерактивная информационная сеть (ежеминутные новости с ежедневным интелектуальным архивом). Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Ru24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net.

Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам объективный срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть — онлайн (с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии).

123ru.net — живые новости в прямом эфире!

В любую минуту Вы можете добавить свою новость мгновенно — здесь.

Зеленский в Украине и мире

Навальный в России и мире


Здоровье в России и мире


Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России


Загрузка...

Загрузка...Константин Затулин

Константин Затулин поздравил директора Сочинской гимназии №44 Маргариту Корневу с 35-летием учрежденияМосква

Подать заявку на получение премии "Экопозитив" может каждый экологический активист Кировской области

Друзья 123ru.net


Информационные партнёры 123ru.netСпонсоры 123ru.net